Thursday, May 5, 2011

Ber'ambeng' bersama!!

pernah dengar nasi ambeng? tradisi orang jaworld trun temurun. hihi. aku plak punye definisi tersendiri dengan nasi ambeng ni...nasi uhkwah namenye...ape taknye, nasi dan lauk dihidangkan bersama dalam satu dulang...n then, kite ramai2 (ramai2 tu dlm 4 ke 5 orang untuk 1 dulang...) makan same2. pegh!!

biasenye, hidangan nasi ambeng ni aku dapat rase mase kenduri2 kesyukuran. tapi kali ni, atas idea bernas abang, mama pun dengan gembiranya buat  nasi ambeng ni untuk hidangan lunch kami sekeluarga. serius best!! serius aku rindu ngn nasi ambeng ni..

mama buat 3 dulang...den dah dipecahkan 'grup' masing2..hihi..siap ade grup tu...for my pwincezz mata bulat, ni pengalaman pertama dia makan mcm ni...dia happy je!! dap dap kan sayang?? memang mengikut carenye, bile makan nasi ambeng ni boleh merapatkan sillaturrahim sesama kita, insyaAllah...


ni la dia, nasi ambeng!

para jemaah dh bersedia...bismillah

grup 1, aku, awan, kak ainun, pwincezz, aufa...


grup 2, mama, kaklin n ana...

grup 3, hihi..ayah, abang, kak ayu, adek..

as a simbolik, moga nasi ambeng ni akan terus memelihara dan merapatkan hubungan kami sume satu keluarga..keluarga kita, tanggungjawab kita, kasih sayang kita...

thanks mama n sume...hope lepas ni akan ade lagi ber'ambeng' bersama...love u all!!!

11 comments:

NM02 said...

nak tumpang ber ambang jugakkkkk

ZZnoor said...

boleh je!!! nt akak leh buat gak kt umah!! mkn 1 family!! terbaekk!!

ZSqueenbee said...

sukeeee...dh habis mkn mama tnye "camne nsi ambeng pia? ok x?" semestinya ok mama..tankz msk sedap² tuk kami semua..syukur sgt punya keluarga bahagia..

ZZnoor said...

syukur sgt kn sayang? alhamdulillah...nasi ambeng kte sume ok!best!! nt kte pun leh buat kt umah...hihi

..::SangRatoo::.. said...

saya selalu ber"AMBENG" bila balik kampung belah abah..barulah JAWA! hehehe

ZZnoor said...

oook...awk pun ade keturunan jawa ye..gud gud!! hrp kte dpt truskan warisan 'ambeng' ni!! hihi

ZSqueenbee said...

mkn kt umh?/ikut plan sayang ngn ila ke??atas meja ke atas tile??hihi..jgn mareeee...

ZZnoor said...

boleh je!
nk lgi gempak,susun lauk ngn sayur ikut petak2 tile kt umah tu...hahaha...
tp klu stakat kte ber4, pkai dining table kte pun dh cukup dah...

.:Mama Dhia:. said...

by the way..
saye pun jawe jugak..
jawe johor..(^__^)

.:Mama Dhia:. said...

bestnyer nasi ambeng..lg best sebab makan ramai2 satu dulang..
sangat best!!!

ZZnoor said...

mama dhia, welcome aboard jawa loverzzz!!