Monday, May 31, 2010

All White Momentzz

Love to review last week moments..
Where all my pwincezz mata bulat's best friends has organised a 'bachelor party' for her.
  • 1st dinner proposed by Pn. Suriati & Baby Thumbelina...
  • Venue : KFC, Kota Damansara
  • Date : 26th May 2010, Wednesday
  • Theme : White! Simple! Sweet! Memorable!




  • 2nd dinner or 'party'..proposed & superbly planned by Ladiezz Kickers & d' Sengetzz
  • Venue : Taman Metropolitan, Jalan Ipoh
  • Date : 27th May 2010, Thursday
  • Theme : White! 'Horror'! 'Illegal'! 'Wild'! Tremendous!


Credits to Nadi's fb page for the capturezz.

**

As part of this moments, I would like to forward my appreciations to all of them..Su & Baby Athi...Ladiezz Kickerss, Hajjar, Syaza, Farah, Ain, Syida & Emma...last but not least..d' Sengetzz, who is Nadi, Jaja & Jian yang sntiasa 'wild' dan 'digeruni' org2 sekeliling. aha!!

Special thanks to u guyzz, coz owes being der for my pwincezz mata bulat. I know she's so pleased bout this..having a precious moments with a group of persons who love her so much!! May this friendship will last forever. Amin.

May Allah bless all of us.. Syukran yazilan.

Adek,GG,ELLE bergabung!! meletup!!

Isnin datang lagi!!! Mm..hari ni aku gerak sorang dari seremban. My pwincezz mata bulat sedang asyik dibuai mimpi di teratak tercintanya...Petrajaya Kuching.. tatkala aku 'berjuang' dgn 'monday bluezz' ni...hihi.

Adek keep asking me..."bgG dah upd8 ke psl kte men boling hari tu??"..ye ye dia suruh aku cite..(kalau dia menang xpela...haha!!adek? jgn marah ye...JJ) Ya..last saturday, we went to Seremban Parade for lunch (cmne aku leh lupe nk amik gmba kt pizza hut,uuu). Aku, adek & kaklin wat misi 'trezz' masa tu. Makan bertiga, tapi oder mcam nk makan 5 org..hihi...rezki namanye. Alhamdulillah...

Aku lak, tibe2 terasa nak men bowling...terus aku gunakan 'tiket' adek aku...camne? camni carenye..."Kaklin, adek ckp kt GG smalam, dia nk men bowling..." lebih kurang camtu la..haha. Kaklin iye kan aje...

Lepas je lunch..trus ke venue...Ampang Bowl @ Seremban Parade..men 2 game..memang beshla!! Bowling ni..klu nak men, kena ade feel ceria & happy ever after...x kisahla longkang ke..ape ke..klu tak, or men srius je...even strike pun..kte xkan having fun. Klau xcaye...cube try test..hihi..

Rentetan & keputusan 'kejohanan' bowling antara Adek, GG & ELLE adalah seperti berikut..hihi.




I wish my pwincezz were here...huhu...klu x, blh tgk dia pkai bola 'pink'...
nanti kte men bowling sesame ye sayang...kite kalahkan mereka!! haha!!

Yay!! I WON!! gud game guyzz... aha!

Sunday, May 30, 2010

1st Part? Done!!

Assalamualaikum...hari ni bangun pagi...lepas je subuh, aku tak membenarkan diri aku tido, even aku tau aku ngantok!! huhu...nape aku xnak tdo?? sebab hari ni ada kenduri doa selamat...insyAllah...jemputan, ayah mama dah tlg uruskan. Memang terbaeekk!!

Kenduri doa selamat hari ini, ada bacaan surah yasin, tahlil dan doa selamat. InsyaAllah, pahala surah yasin dan tahlil akan kami sedekahkan kepada arwah2 bagi ahli keluarga kami. Doa selamat, adalah bersempena dengan mohon restu untuk perlaksanaan resepsi perkahwinan aku...


Alhamdulillah...misi untuk 1st part, selesai sudah. Terima kasih kepada sume hadirin yang telah datang...VIP, my nenda...mmuahh..love u owes nenek...utk teman2, jiran2, sedara mara...terima kasih banyak2..deen catering?? makanan terbaekkk!!

untuk my family...anda sume adlah yg terbaekk!!i love all u!! Jazakallah..


tgh dok tunggu jemputan datang...

kite duduk2 dlu...
abg yg bz ngn BB nye..huhu

skali skala posing ngn mama..hihi
alesha yg owes rs terpaksa bile nk bgambar dgn org lain selain ayah & ibu dia...

antara jemputan yg hadir...


Friday, May 28, 2010

Dirinya terbang ke sana

Besh gilerr lagu ni!!! I'm addicted wit this song.."Susun Silang Kata" sang by Aizat owes make me smile and dreaming to sing the song in front of my pwincezz mata bulat. hihi... meniarap mengadap laptop kaklin ni buat aku sakit belakang. Tapi xpe, kejap je ni...aku just nak spend several minutes to update my beloved blog ni...

11.38 pm...jam hp aku ni cepat 5 minit. so, masa sebenarnya...11.33. Tapi? betul ke itu masa yang sebenar2nye?? sape yang boleh tentukan?? xde sape kan?? so that, sometimes there's certain fact without actual answer. We have to believe the actual situation rather than toooo believe with fact. aha!!

Hari ni cuti wesak...nama je cuti, tapi sibuknye lebih dari wat keje kat ofis. ya, masa makin hampir. Hari ni dah 28 Mei rupenye...uuuu..kejap je. esok 29 Mei..means...my pwincezz mata bulat will flying back to kuching, together with nia johar. Barang2 sume dah packing...dalam kepala pwincezz, owes terpk2...ade barang yang tertinggal ke?? Aku tanya dia...dia still tpk lagi..insyaAllah..xde kot.

Dari malam semalam, ktorang tekejar2...ape taknye, nak amik baju sanding kat 'Wazira Collection' Shah Alam.. NKVE jam plak!! adoiyai!! Tapi, alhamdulillah...ktorang sampai gak ke destinasi. Kak Syana sambut dengan senyuman sambil cakap..."cepat2!! dah nak tutup kedai ni..."hihi...

Back to today...ya, there's a lot of things happen yesterday...I tink it will b a looooong entry if I make it just 'one' story..InsyaAllah, I'll make the 'tribute' for another memorable moment for me n pwincezz mata bulat.

Esok...flite pwincezz mata bulat...depart at 9.45 am, and insyaAllah she will arriving at Kuching I'nal Airport at 11.30 am. I know she's happy, but inside of her..she owes think about our wedding preparation. Sebelum ni, mom and family dah uruskan bnyk benda...n now dah sampai masanya untuk pwincezz lihat sendiri ape sebenarnya yang dah berlaku sebelum 'our big day' berlangsung.

Seminggu je lagi sebelum kami bernikah...ya Allah, kejapnye masa berlalu...aku akan sunyi tanpa pwincezz mata bulat sepanjang seminggu ni. InsyaAllah, I'll meet her nex week..my family & I will depart to Kuching on 4th June..also at d same time wit pwincezz.

Pwincezz dah tido...Zzzzz...wish her sweetreams..sleeptite...she have to wake up early tomorrow. harap sangat dia tido lena, so that esok pagi pwincezz blh bangun dengan selesa n ceria.

Mata aku pun dah mengantuk...cume aku nak sampaikan pesanan ni pada pwincezz mata bulat..even dalam mimpi...

"Sayang..esk sayang nk balik kampung..sayang jaga diri baik2...jaga diri..jaga peribadi...if anything, i'm owes here for u...u know that i'm gonna mish u...gonna mish u much!!! Nantikan kehadiran hubby & family ya...hubby doakan jugak...everythings will be fine, selalu diberi perlindungan dan kesihatan...untuk diri kita dan keluarga...hubby sayang sayang...may Allah bless u.."

Dirinya..terbang ke sana...

Thursday, May 27, 2010

Walimatul Urus...

Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim.

Kepada semua sahabat yang dikasihi & dirahmati Allah S.W.T.

Semoga kehadiran kalian dapat memeriahkan lagi majlis kami ini.
Terima kasih.

Jazakallah...
**

Ya Allah,
Limpahkanlah rasa cinta kepada kami,
Yang Kau jadikan pengikat rindu Rasulullah dan Khadijah Al Qubro,
Yang Kau jadikan mata air kasih sayang
Ali bin Abi Thalib dan Fatimah Az Zahra,
Yang Kau jadikan penghias keluarga Nabi-Mu yang suci.

Ya Allah,
Cukupkanlah permohonan kami dengan redhaMu,
Jadikanlah kami Suami & Isteri yang saling mencintai di kala dekat,
Saling menjaga kehormatan dikala jauh,
Saling menghibur dikala duka,
Saling mengingatkan dikala bahagia,
Saling mendoakan dalam kebaikan dan ketaqwaan,
Serta saling menyempurnakan dalam peribadatan.

Ya Allah,
Sempurnakanlah kebahagiaan kami,
Dengan menjadikan perkawinan kami ini sebagai ibadah kepadaMu,
Dan bukti ketaatan kami kepada sunnah RasulMu.

Amin Allahumma Amin.

Our 'E-Card'

Khamis datang lagi...hari batik 'sekerajaan' namanya!! hihi... Hari ni, aku pkai batik hijau, hadiah dari kaklin. One of my feveret ni, sebab cantik, sebab ia hadiah..n then..sebab...aku sukelah!! hihi... Macam biasa, tengah syok2 buat keje mengadap pc semalam, 'datanglah' notis mengejut dari IT. Tapi bagus...bagi alert sikit MATRADERs ni.. aha!

Alhamdulillah, hari ni...27 Mei 2010, tepat jam 9.30..ye ke? aku pun tak bape ingat, lambat sikit kot..lebih kurang le..mm.. aku dah shoot jemputan via 'e-CARD' to ALL MATRADE HQ users..aku jugak dah buat 'special' invitation for my beloved Services Section Colleagues, also for my 'Wonderful Ladiezz Kickers' (Go Fight Win gurlzz!!) and last but not least for my Unitians and ex-Alphas..The rest? belum lagi...aku blm boleh sign in facebook lagi. Soon..

Berdebar je rasa hati bila nak tekan tab 'send' tu...huhu. Aku berharap sangat 'e-CARD' aku & pwincezz mata bulat akan diterima baik oleh sume pihak. InsyaAllah, kalau niat kita baik...akan baik juga jadinya..insyaAllah.

Dengan 'e-CARD' ni, aku banyak terima reply dan ucapan daripada teman2 yang mengenali. Terharu sangat dengan kata2...ye, kata2 tu ibarat 1 doa dan restu...alhamdulillah, ini 1 penghargaan buat aku & pwincezz mata bulat..moga doa & restu ini akan terus berpanjangan. Berbekalkan kata2 dan semangat mereka juga, aku mengharapkan kebahgiaan akan terus mewarnai kehidupan kami dan insan2 yang mengenali, mengingati dan menyayangi kami...



Alhamdulillah...aku dah sampaikan hajat aku & keluarga.

Wednesday, May 26, 2010

Sunflower 'berterbangan'...

Dari kelmarin, sampaila hari ni..aku menyusun kad jemputan. Resah sangat bila fikir nak edar kad ni. Jemputan daripada ayah mama dah lama setel. Aku rasa, since akhir bulan 4 lagi ayah dah start 'bukak ofis' nak setelkan hal2 jemputan kenduri aku nanti. Memang hebaq la ayah aku tu.

Phone directory ofis aku 'selongkar' 1 per1. Ke mana dan siapa yang harus ditujukan kad aku tu nanti. 'Highliter hijau' jadi peneman setia aku, jom 'warnakan' mereka2 tu sume. aha! Aku notis, kad aku tak cukup untuk bagi kepada mereka2 yang berkenaan secara personal. Apepun, apa yang termampu, harus dilaksanakan, dan aku berharap rakan2 taulan, sahabat handai, tak kira jauh atau dekat, dapat menerima dan memenuhi undangan aku tu nanti. InsyaAllah.

Kad jemputan aku ni dah siap mid Mac hari tu..alhamdulillah, bagi aku & pwincezz mata bulat, ia dah cukup sempurna. 1st thing yang ktorang fikirkan, we want something different...ya, i mean konsep kad tu...but stil reasonable in every each concept. Draft text sume dah go thru 'pemeriksaan' kedua2 org tua daripada kedua2 belah pihak. Tapi banyak kali gak kot, amend sana sini.

Thanks to Mr Yap from Sunflower, IKANO...he help us a lot. Sudi & sanggup melayan karenah aku & my pwincezz mata bulat sepanjang proses menyiapkan kad jemputan tu. He always try to make us feel comfortable & confident to deal with him, even at one point we face a problem here & there. He guaranteed that he will give the best service & satisfaction. Ya, overall I think he proof what he said...

Misi jemputan 'dalaman' bermula. Aku bergerak berseorangan semalam...floor by floor. Start from 2nd floor, until 22nd floor. Pegh!! 2o tingkat aku jalan2!! Nasib baik ada lif! haha!!! Bile sampai certain floor yang aku tak biasa gi, memang rasa janggal semacam. Sempat gak kna interview from certain person. And ade jugak yang still tak tau dengan sape aku nak berkahwin?? sriusly aku tak sangka. Tapi ok, tu bukan 1 masalah, yang penting dengan adanya kad jemputan, diorang akan tau dan terus tau. Gud gud. Paling gerun, bila sampai tingkat 22 le...'BIG BOSSES' sume kat sini. Aku cume berkesempatan bagi by hand kat Dato' KH je. Its a great owner for me to meet him & give d card personally..Overall, misi ni sangat best!! 1 pengalaman yang menyeronokkan!! yay!!

Proses jemputan masih dalam perlaksanaan. Belum sepenuhnya selesai, dan insyaAllah I will try to make it done within this week gak. I just hope, ya..i know I'm unable to provide all the cards personally to all my friends, whether MATRADERS, UNITIANS, GEORGIANS, SKTPJIAN or others...but I really hope that they will understand. I will try other ways to ensure that all my friends were invited & acknowledged for my big day. InsyaAllah.

Dear friendzz, kindly check ur email & facebook ya.

My 'e-card' will flying to u soooonn!!!

Tuesday, May 25, 2010

25 Mei 2010...

Tik tok...jam dah 'tunjuk perasaan' untuk menamatkan masa aku di pejabat. Antara suka & duka..ya suka, sebab boleh balik umah, rehat!! tapi yang dukanya...sebab masih sedar bahawa banyak lagi kerja hakiki yang tertangguh. Tapi bukan 'berhenti', masih berjalan...cuma belum siap sepenuhnya lagi.

Aku hampir lupa...belum terluah pada dia...tapi niat akan ku sampaikan jua...

My pwincezz..hari ni 25 Mei 2010...genap ulang bulan kita yang 23 sayang. Maaf sebab lambat post entry ni. 23 bulan dah kita kenal secara 'rasminya'...dari segi numbers, ya...masih baru rasanya kita bersama...tapi kalau dari segi peristiwanya...dah macam2 kita lalui bersama.

InsyaAllah..dalam masa 30 hari dari sekarang...akan cukup 2 tahun usia perkenalan kita. Kita akan sambut dalam 'dunia' kita yang baru. Moga saat itu tiba dengan redhaNya.

Akan makin banyak tarikh2 dan 'moments' yang perlu kita ingat. Ia bukan hanya sekadar nombor, tapi pengisiannya yang harus kita abadikan.

Selamat Ulang Bulan NoorSofia yang 23...

I love u..
May Allah bless u..

Monday, May 24, 2010

Semalam..Part 2

Alhamdulillah...sampai je stesen komuter seremban, tren pun dah redy. Luckily I have touch& go, so that takyah susah2 nak beratur beli tiket. Pantas dan mudah dan? efektif!! aha!! Rasanye masa tu dalam kul 2.30. Since aku antara yang awal masuk tren, dapat gak seat! yesh! tapi aku rindu gila nak duduk seat yang tebal warna kelabu tu...last aku duduk seat tu masa aku kerja kat tempat lame, which is 3 years ago..huhu..dh sgt lama dah tu..xpe, yang penting aku dapat duduk!! aha!

Duduk je seat, then tren gerak..aku msg pwincezz mata bulat.. alhamdulillah, cuaca ok. My trip shud be fine and reach the destination safely.

Aku cuba tido, memang ngantok...tapi tak boleh. Cuba lagi, dapat gak lelap even sekejap. Mulalah dahi aku berpeluh, panas. Pastu, jangan harap nak tido, tak selesa kot.huhu. Nasib baik, makin jauh perjalanan, makin sejuk aircond tren.

Forwaaardd!!
Yay! dh sampai KLsentral!! ramai gak orang hari ni. Biasela, hari Ahad. Kalau gerak petang lagi...lagi ramai orang. Msg untuk pwincezz mata bulat dah aku sampaikan tadi. Just in time, dia sampai sama ngan aku. Memang terbaeek la. Pwincezz aku pun sibuk hari ni. Sementara menunggu aku sampai KL, dia pagi2 lagi dah kuar gi Jln TAR wit nia...jalan2 cari barang le. hihi. Pastu gi Tym square, n then lunch kat Curve. Pastu, jemput aku lak kat KLsentral...syian dia ulang alik..(kerana cinta, buat apa saje..hihi..mesti pwincezz nak muntah ni..). Thank you sayang jemput hubby...I love u.

Plan malam tu?? ape lagi!! Konsert Mentor le! venue...Auditorium MBSA, Shah Alam. Penat, tapi tak saba sebenarnye nak tgk show mlm ni. Ila's turn. wish her good luck!!

Malam semalam, pengurusan masa adalah lebih baik berbanding las week..sampai je dewan, ade 35 minit before start. Tapi audience dah penuh. Misi mencari seat untuk fan ila bermula. Gud! dah reserved!!

Best!! Kali ni makin meriah. Fan dah bertambah. Makin gempak. Before masuk dewan td, jumpe Bro. Yassin, alamak...encem, rambut dah pendek. Ha, confirm jadi judge malam ni. I'm expecting it will be a great showdown!! go ila!!
Haha!! sampai turn ila, camera dok view ktorang...kami nk menyorok!! how? hihi..banner kan ade...tapi best..kitorang tak menjerit suke2 hati je, Ila deserve the best support from us!! and we give the best from what we have!! Jeritan batinku sang by Ila...was superb!!

JOE & ILA MY FEVERET!!! haha!! cayala pwincezz!!


Ila menang!!! she lead by one point for overall marks. Shaq & Nani followed closely. Korang memang besh.

But ya..nex 2 weex, aku ngn pwincezz mata bulat tak dapat attend konsert diorang..ya, we r goin back to kuching. Syian gak tgk Adi semalam, membayangkan takde wakil family dia for his nex concert. Dont worry bro, our prayers will owes be wit u!! Just keep up the gud work & give ur very best!! InsyaAllah..u will get what ur sis got last nite..

Ini semalam...

Semalam...

Yay!! hari ahad!! (ni semalam..). Malam hari tu aku tak ingat kul bape aku tido.huhu. Lambat gak. Ya..aku mem'bz'kan diri dengan update 'Aku Ada' and surf facebook. Aku lebih focus kat 'Aku Ada' sebab aku rasa memang itu dah jadi hobi baru aku, blogging!! hihi.. Aku tido kat ruang tamu je, macam biasa..kalau balik seremban, memang ni la tempat aku beradu. Bak kata adek, 'bilik tido paling besar' kat umah ni. hihi.

Mama ada tanya, whether aku nak tido kat bilik 'baru' or tak. Aku taknak, sebab nak simpan untuk betul2 dah jadi pengantin nanti. hihi. Baru naik serinya. Tapi aku dah test, memang terbaeek..espcially tilam & cooler baru. Tibe2 nampak luas bilik aku tu. Alhamdulillah, dah almost complete bilik baru aku tu. Thank u mama ayah. Thank u sooo much. Mmmuahh!!

Plannya, nak tengok final champions league final pagi tu. Inter vs Bayern! mm...biasela, kalau dah bukan team sendiri yang main, memang susahla nk bangun balik n mengorbankan masa emas aku kt umah tu. Beshnye tido..

Noor Babies ada kat umah, riuh dibuatnya. Affiq, Athirah & Alesha sume tido sini. Ibu dia gi course, ayah diorang lak ada Mighty Ducks project kat K.Kangsar. Affiq & Athirah, as usual..slalu bz dengan 'playhouse disney' dia..Alesha plak?? hepiii je..sume orang dia panggil. Ageee...sronok aku tengok dia...dah makin aktif & lincah skang!! gud gud!! comelll!!!

Pagi semalam...dah terdengar kaklin & mama susun program. Ayah? Abg? Awan? masing2 dah ade program!? takleh jadi ni?hihi...lantas..(ceh lantas..) aku ngn adek pun wat program jugak. Misi?? hihi..(berani cakap ni sebab dah bgtau pwincezz...) cari kasut baru!! ya, aku tau dah ada hantaran kasut (bak kata pwincezz,hihi), tapi ini untuk aku pakai masa depart gi kuching nanti. At d same time, leh wat koleksi...blh tukar2..btul tak sayang?? Venue?adela...

Pagi semalam jugak...my pwincezz mata bulat ada program. Seperti biasa, kami update ourself via msg & calling2. She's ok, proceed her day wit nia.

Adek dah sibuk lapa...aku pun lapa...ape lagi? jom mamam!!! venue?? "dek? nak makan ape??" Dia asyik jawab tak kisah, ape lagi ikut selera aku..n kebetulan selera ktorang same je..hihi. Jom gi A&W..besh besh..float & mozza burger!! superb!

Keep msg wit pwincezz...aku ade cakap...after lunch, aku akan gerak balik KL. Cakap ngan adek..."Since takde sesape kat umah, mintak tlg farhan (my cousin) utk hanta bg'G gi stesen komuter...blh??" Farhan ni baru gak dapat lesen kete, mesti tgh bersemangat nak driving ni!! hihi..dia pun tengah menghitung hari, tunggu masa nak register UiTM, Arau. Dia dapat amik course Sivil Eng. gud gud!! congrates bro!!

Tengah kemas2...mama kaklin dh sampai. Awan mmg ada kt umah. Ayah, Abg & Noor babies je yang takde. Means, aku tak sempat nk jumpe diorang before aku balik KL. Biasela, bila nak balik KL, klu aku tengok muka mama, mesti aku sedih. Mama sempat bagi aku 'ubi tumbuk' lagi. Siap ngn 'slurpee' lagi. Comella mama ni!

"Mama..agee balik dlu ye..nexweek insyaAllah...agee balik lagi ye...tq 4 everything...mmuahh.." Tu la ungkapan aku before gerak dr umah. Kish pipi kaklin yg sgt comel dan gebu tu!! bubye sume..agee balik dlu..assalamualaikum...

Pwincezz!! I'm coming!!

Ini semalam...

Saturday, May 22, 2010

Aku di sini, dia di sana...

Best plak lagu 'Bila Cinta Bertasbih' ni...tapi aku ngantookk!! aku nak dengar, tapi bukan masa ni. Aku tekan 'snooze', then 'snooze', 'snooze' lagi...Zzzzzz dan? 'snooze'lagi...bile nak abis daa...hihi... dan akhirnya?? aku banguuunn!! yay!!

Tapi?? aku rase, ade bnda nak kena buat ni. Sebab tu aku kena bangun awal skit, eventhough...hari ni hari sabtu. ya, i do have program wit pwincezz mata bulat hari ni...tapi tapi tapi... aha! aku kna bangun awal hari ni sebab nak kena basuh 5 pasang stokin aku!!! ya!! adoiyai...but dont worry, aku anggap tu senaman pagi aku. bisa diuruskan!!

After party semalam, my pwincezz ajak gi tgk wayang...cite ape??mmm..not robin hood,xtau knapa, macam xde tarikan nak tgk cite tu...abis tu?cite ape?? wat? nightmares?? mule2 aku blurr gak, tapi once pwincezz dah explain..ya, aku buat2 ingat.hihi..tapi aku rs aku tau cite tu..filem tu actually 'remade', means dah pernah ade dlu...tapi skang dibuat balik dengan new version. Mase tengah tengok, together wit nek ajja n nia...aku tak sempat kira bape kali pwincezz mata bulat aku tu menjerit..hihi..syian dia. Takut dalam comel. Besh cite tu...sape suke cite horror, dipersilakan tengok.

Misi hari sabtu ni, ya...suppose to be nak gi jln tar, tapi hujan lebat dan sekata. huhu. Change plan!!! ktorang hanta nek ajja dlu gi 'terminal' pekeliling (upgr8 name,hihi) dia nak blk pahang...den program akan diteruskan bersama pwincezz mata bulat dan nia. Kitorang terus gi bangi, amik banner & gambar2 studio...ok, cantik!!after det?? pwincezz ajak gi alamanda..ada nak beli something. Camne ntah...aku boleh ter'miss' satu simpang nak ke situ...dah tersasar sikit dari arah tujuan, tapi dapat 'dibendung' dengan tenang (tenang ke?gelabah skit la). aha!!

Misi terakhir hari ni...gi DzulClassique!! ada konflik kat sane?? wat?? abis tu? cmne ngn baju kami??? tidaaakkk...baju aku ok...tgk bg.dzul tu, rilex je. Tapi syian kt pwincezz mata bulat, baju dia still xsiap, n kna auter. Nexweek dia nak fly dah..nak xnak, diorang kena siapkan gak!! InsyaAllah...nex tuesday kitorang datang lg ye!!make sure sume dah redy..no choice!!

Hari ni jugak...
Aku nak balik seremban...rindu ngn my family. Cume, tak bape besh sebab my pwincezz takleh nak ikut aku balik hari ni. Dia ade dinner invitation kat Shangri-la hotel malam ni. So, aku kna gerak gi seremban via komuter le. dah lame xnaik tren, tapi seriusly boring kot tggu tren datang. Dahla lambat. yang plg tak besh? earfon xde, so det aku takleh nak dengar mp3!!

Biasela..sedih je bila dh smpai part aku nak 'berpisah' dengan pwincezz hari ni. Dia hanta aku kat stesen bangi. Aku tau nia ada untuk teman dia, tapi aku tau gak orang lain xkan sama utk jaga dia melainkan aku. Pwincezz, insyaAllah...when d time come, i'll be der for u, setiap masa ye..

My pwincezz mata bulat dah tido skang ni...kenyang dia lepas dinner tadi..alhamdulillah, dia hepi. My pwincezz mata bulat...hubby slalu pesan ape?before tdo, basuh muka, berus gigi, basuh kaki...n minum air kosong...tadi pun dia dh 'update' via call & msg. Aku di sini (within KL pun dah rasa jauh..huhu)...dia di sana...selamat malam sayang...sweetdreams...may Allah bless you...

Friday, May 21, 2010

After my party end...

Pagi2, my boss dah panggil.."Ziziiiiii, jom...bos dh panggil..." hihi... ape taknye, pagi tu Big boss ade meeting, n den keje yg dah lama aku siapkan dok jadi 'arkib' tak berdaftar atas meja aku tu. Sebelum my big bos attend meeting tu, aku kna dapatkan her verification untuk 'working paper' aku tu. Alhamdulillah, dah setel...


Hari ni?? ya hr Jumaat...as planned?? yay!! my bachelor party!! Pagi tu,masing2 sibuk dengan keje. Keje hakiki dan sampingan. hihi. Ade gak yang curik2 masa untuk prepare ptg nanti. Aku plak, dr hr khamis, selalu ckp kat my pwincezz mata bulat...psl party tu. At d same time, dia selalu bertanya..."B..pukul bape abish.."..hihi...aku cakap, mayb dlam kul 9. Good...she smile dan terima dgn penuh redha... tq sayang...


Aku dah plan ngn bro.daus...nak beli icecream kat solaris. Tapi sebelum tu, aku kna gi desa pandan, nak amik baju nikah, gi hanta dry clean kt 'Mr. Clean'. It shud be ready last tuesday. Tapi xpe, yang penting aku amik gak. Tak saba nk tengok baju lepas dry clean ni, sbb...mesti sgt sgt sgt 'perfect'...dah bsuh..dah iron...dah hang..siap masuk plastik lagi...'Mr. Clean'owes my favourite laundry!! tq Mr. Clean...

Tbe2?? ade tukar plan...menu nasi dagang akan dibawa ke 'depan'?? means..nasi dagang akan dijadikan menu lunch kitorang. Pegh??!!makanan dh redy?? besh besh!! nasi dagang prepared by Pn. Rosmizah...together wit jelatah prepared by KakAzlina & d gang!! sedap sedap dan sedap.
Bertambah gak la aku...skali skala makan nasi dagang...

Proceed my plan, after lunch...then singgah solat kat dsa pandan, terus gi amik baju. Mm...panas cuaca semalam. Lain macam. Gud gud, everythings in order. 'Rombongan' tghari ni disertai my very gud frens, Daus & Pian...AFTER DIS??? Cold storage,solaris mont kiara. Misi? beli icecream, pisang and 'topping'. Bahan2 ni akan dijadikan 'realiti' yang dikenali sebagai 'banana split'.hihi..


Sampai kt ofis, Daus awal2 lagi dah ajak aku gi Friday Exchange. Topic petang ni hebat, "New Economic Model'. Speakers pun hebat2 gak, my big boss pun one of the speaker. Topic ni penting, n once announcement 'appreciated' dah dikeluarkan...kitorang pun terus gerak. Alamak?? CEO dah tunggu??? baiklah, jom duduk n dengar 'briefing' ni...

Jom forwaaaarddd...
habis briefing kul 5...ade setengah jam lg b4 my party start. My colleagues sume tgh redy nak siapkan makanan. Besh besh!! diorang ni memang terbaeek la...aku jenguk pantry, pegh!! dah siap dah sume. Daus tgh sibuk buat banana split?? cheese cake?? sponsored by Damian..new york cheese tu...dah lame siot aku tak makan kek tu!! basic cheese cake...one of the best la...

My colleagues dah stat berkumpul..mata sume dah focus kat makanan2 yang akan 'diterkam'!! Aku?? cube teka?? my pwincezz mata bulat mesti tau...klu letak mee kari, sandwich & cheese cake? mane aku amik dlu? "sayang...wic one yg hubby akan amik?"...yay!!!betuulll!! cheese cake!! dan disusuli...mihun kari, sandwiches, tembikai...softdrinks...mm ape lagi ye??mm..ya, icecream. Memang sdapla kalau ade topping, choc rise skit, plus hazel nut...pegh!! harus dicuba lagi.


Yang dinanti2??? karaoke @15!!! kitorang ade personal studio room...hot hot. Prepared by Mr.Mastermind..En.Idzham..aku plak, dah rasa rindu sangat nak menyanyi... sriusly I donno why..tapi memang nak menyanyi. (Bile lagi nak gi 'berkarok' ngn my family ni...?? abg? bile nk setup ni?? mayb once wedding reception aku selesai..ya maybe..).


Everythings done and end at 9 pm. Alhamdulillah, perut dah kenyang, tekak dh bsah dgn air, dan dikeringkan dengan nyanyian...hihi. Untuk services collegues, tq sooo much for the wonderful evening. Sederhana, tapi sempurna...tq so much.


Jom balik...my pwincezz mata bulat dah tunggu kat entrance...

Thursday, May 20, 2010

Before my party begin

Based on my previous meeting with my big boss and other collegues last few days, they've been mentioned bout my 'Bachelor Party'...which is actually just a gathering among us, Services Section members. I think this is our 4th time since we held for the first which is around December (ye ke?ye kot). It started when one of my boss, En. Idzham share this idea with all of us, that we need something that can make us ease, rilex, cheer ourself and out of the box from our work scope. hihi..

Terharu rasenya sbb my colleagues selalu bagi support. Kalau ada pape special occasion, diorang mesti happening. Dalam list kitorang, tahun ni insyaAllah 4 org among us dah & akan berkahwin. Firdaus, alhamdulillah..dah, which is January '10, aku...this coming 5th June, Nadia...october '10, n Tatak...december '10. This time, sampai turn aku, so diorg sume nak wat something special untuk aku. Ade makan2, karaoke, and ade simple games..

Masa party meeting td, menu and tugas2 sume dah dibahagikan. Again, En Idzham will be the mastermind!! Almost all of us terlibat, memang besh!! Hope everything going smoothly tomorrow. Menu dah redy, tentatif pun dah redy...now I'm just waiting the moment come. Mr Firdaus, one of my bestfren here...dah request nak berduet dgn aku...lets rock bro!! haha!!

I'm already inform bout this to my pwincezz mata bulat. She also excited & really impressed bout it. Probably, she also want to held a her own 'bachelor party' with her beloved frenzz. She already mentioned via her blog. hihi. She hopes that her frenzz can be part of it, and I know they will think & do something great!! Make it reality, simple but memorable!!

Semalam di Petaling Street

Semalam...aku dah janji ngn abang, nak bagi 'sofa princess sofia'. It's a part of dulang untuk hantaran my pwincezz mata bulat. Ya it's quite late, but everythings in order. Mm..lama gak aku 'jaga' ferrari kali ni. Since Usu Jo & family datang sini, sampaila semalam, baru handover kat abang, untuk 'repark' kat seremban. Sedih dalam tenang, aku terpaksa 'berpisah' sekali lagi ngan kete kesayangan aku tu, even hanya sementara. Apepun, aku sempat gak basuh & bagi dia 'minum', so that ferarri aku dapat terus 'encem' di jalanraya even tak bersama tuannya. Bye ferrari...Abang?? please take a gud care of my ferrari ye.

My pwincezz ada idea semalam, nak hang out malam tu. Destinasi?? Petaling Street?? huhu...best gak! tapi?? mm...ya, aku dengar track rekod kat PS tu tak bape best..sebab 'penjual2' kt situ, lain macam sikit. Ini pun berdasarkan pengalaman dan cerita2 yang sempat aku dengar dan alami sendirila.

Rewind sikit..hihi..
Dulu (aku tak ingat plak bila), ayah pernah bawak kitorang 1 family gi situ. Masa tu ada mama, kaklin, awan, adek & aku. Ayah plan baeekk punya. Kitorang siap stay kat hotel around situ, aku pun dah tak ingat apa nama hotel tu (skang ni dah tukar Ancasa Hotel), so that kitorang tak rushing nak balik. Ayah kata, memang plan utama nak bawak kitorang berjalan gi PS tu le.

Barang2 kat situ, biasele..branded tapi copy gred A,B,C sume adela. Memang terkesima kejapla. Aku ngn adek memang sukala barang2 camtu. Before this, memang tak pernah gi situ. Kitorang just tau, kalau nak beli benda2 camni, selalu ada kt Bkt Kayu Hitam, Rantau Panjang & Padang Besar (ni memang favourite place la..hihi). Banyak gile barang kat situ, n biasela..jersey bola akan sentiasa jadi fokus kitorang.

Aku ngn adek mula misi 'husya menghusya' ni. Then, bila sampai 1 kedai ni, kitorang pun mula la tanya2 harga...dalam hati memangla tak nak beli (belum ada duit sendiri lagi masa tu), saje tunjuk interest je. Lepas tu, bila kitorang tak jadi beli, orang kedai tu macam, tak kasi ktorang kuar dari kedai tu. Alamak? not gud not gud. Dah stat pegang2 bahu dah. huhu..takut gak masa tu, tapi...maybe muka ktorang ni, budak2 baik je (hihi..poyo), so kitorang dilepaskan tanpa 'perbicaraan' lanjut.

Bila dah bercerita dgn sume orang, ya...memang kt PS tu, kita kna berjaga2...memang dah jadi 'trend' kat situ, ada 'budaya' yang kurang enak untuk kita dengar. Tapi perlu tau untuk keselematan diri sendiri. Petuanya, kalau kita betul2 nak beli something, then baru kita start bertanya & tawar2 harga. Lepas tu, bila dah beriya tawar2, jangan tak beli plak. Tu menjerat diri namanya. 1 lagi, kita kna pandai pilih kedai & orang jugak.

Bila pwincezz ajak gi sana semalam, aku awal2 dah pesan, quite bahaya kat situ. Memang kena pandai jaga diri & tak bape sedap hati nak gi sana. But, once dah sampai...ya...tempat tu still happening, n makin bersih. Barang makin banyak, jam, kasut, baju, jersey world cup, sume wat aku rambang mata. Choice makin banyak. Pelancong2 pun beriya shopping kat situ.

Malam tadi, sume ok...steady je. Suasana pun tenang, maybe sebab kitorang pergi not in peak hour. Itula yang kitorang suke!! hihi. Dah jalan2, lapa la plak. On the way nak balik, singgah gerai jagung bakar, pwincezz teringin. Pastu, jumpe lak yong tau foo, nek ajja plak teringin. Aku? nasi grg biasa.hihi. Terbaeekk!!

Well, everythings fine..semalam yang sempurna.

Wednesday, May 19, 2010

Bila ayah & mama baca blog...

Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah, hari aku thumb in kul 8.24. Terbaeekk!! Maintain baeek punya ni, aku taknak 'warna merah' wujud lagi dalam kertas kuning aku tu. Cukuplah sekali bulan ni, dan cukuplah sekali untuk selama2nya..hihi.. InsyaAllah, I'll do my best.

Seperti biasa pagi td, duduk je kat tempat...aku akan call my pwincezz mata bulat...aku pun tekanla '7145'..dengarlah sore comel dia, yang skang ni tengah serak2 basah ala2 Ella zaman dia rekod album 'Ella USA' dlu (aku suke album ni, satu2nya yang aku ingatla, n album ni la yang buat Ella pegang rekod jualan album tertinggi, bagi artis wanita malaysia,hihi). Lately ni, my pwincezz tak bape sihat. Antara fakta yang terlibat adalah kerana? tak cukup tido, tak cukup rehat, terlalu banyak berfikir, n jerit kuat sangat masa konsert Adi hari tu..hihi. Aku faham, if I'm in her shoes, aku pun akan jadi macam dia. Tapi, aku kena sihat, untuk jaga dia.

Dah melalut banyak ni. hihi.. ya, selalu aku call dia, then tanya dia, dah break1st ke blum...klu blm, nak mamam ape...since pwincezz tak bape sihat ni, dia akan jadi extra manja. hihi..(xmo marah..). So aku faham, I have to buy something for her break1st. Menu?? maggie goreng tingkat 4. Memang sedap! Tapi takleh selalu ye.

Apa lagi?? bergerak aku menuju cafe tingkat 4.
Tengah2 dok menunggu makanan siap...tibe2 lagu 'Berlari' (by Tomok) berbunyi!! Aku dapat msg? msg drpd sape ye??hihi..ayah rupenye...
"Salam, selamat pagi. harap jangan merah lagi yang kuning tu ya. Mak tengah baca blog gg tu..kdg2 terdengar gelak dia. Ada bakat menulis ya."

Haha...kantoi! mama ayah dah start baca blog aku?? aku gelak dalam senyap le. Dalam kepala aku, mesti keje adek ni. 'Mempengaruhi' ayah mama untuk melibatkan diri secara diam dengan blog Aku ADA ni. Tapi best, nothing to hide. Everybody is free to read my blog. At least, mama ayah blh baca every entries yang aku tujukan khas buat mereka. This is the other way for me to show and forward my appreciation for the person who is really important in my life. Sometimes, writing is easier rather than speaking. That's why I am being a blogger and blogging.

Bagi aku, blog ni satu platform yang baik untuk kita kongsikan apa yang kita rasakan baik untuk diri sendiri dan orang2 di sekeliling. Pada masa yang masa, orang yang membaca, dapat merasakan sesuatu yang positif, dan juga mengharapkan perkara yang baik tu datang pada diri mereka jugak. InsyaAllah.

Notes for Ayah & Mama...
"Ayah, Mama...welcome to my blog. Thank you sebab sudi baca blog anak bongsu tak jadi ayah mama ni ye. Feel free to read my blog once u have a time. Teruskan membaca, if u have any comments, please jot down..ask adek how to do it...its my pleasure to have u here in my blog. I am the most happiest & luckiest person to have both of u in my life..I LOVE U AYAH! I LOVE U MAMA! May Allah bless u..."

Tuesday, May 18, 2010

Superb Sunday : Part II

Pegh...semalam meeting lama giler!! We began at 3.30 pm, and adjourned at 5,45 pm?!! Mm..dah lame gak tak meeting lame camtu...sume muka tension & tired je..but it's ok, I think meeting goes well..

Meeting semalam, banyak gelak2 gak. 1 per1 agenda dibentangkan. And smpai 1 part ni, part cuti. hihi.. Chairman said, many of us will be on leave..which is in quite long duration in this coming June. Including me!! hihi.. She please everybody to talk via roundtable turn. Sampai je turn aku, sume orang dh bising2..hihi. Sume orang tunggu, sebab aku nak cakap pasal cuti kahwin ni. At the same, I took the opportunity to invite all of my colleagues to attend my wedding reception in Seremban. Bile? InsyaAllah, aku akan masukkan officially in my future entry.

Turn back to my continuation bout Super Sunday!! aha!
I stopped at fitting baju pengantin in shah alam rite? den rite after that, aku stret gi Subang Parade, nak husya new luggage. That is my 1st time bring along my pwincezz to go there...aku teringat, abang pernah beli bag kt situ, kedai banyak, n of coz pilihan pun banyak. Ya, mmg betul, memang banyak, tapi hasil takde..hihi..sebab? masih nak cari yang btul2 'reasonable' b4 beli. Its ok, my pwincezz pun rilex je. Nothing to rush.

Lunch???kat mane?? dr shah alam ke subang..n now?? ke mana?? ke nilai?? aha!! Jom sayang kite gi nilai square. Ada venue besh kat sane. Benda ni berpunca drpd sumber yang sgt2 boleh dipercayai!! hihi. From mama & kaklin. Kite gi 'IceRoom'. Actually, since last week my pwincezz nak gi situ, but out of time...so pending le.



IceRoom..green concept. Interior design dia 'hiiijaaauu' je sume. Menu?? priority is icecream. Macam2 icecream ade...n den plus western & eastern food le. Tu yang best tu!! I tink korang should come here & try. Once dh singgah nilai tu, gi beli kain ke, langsir ke, blh le gi IceRoom ni! Memang besh!!!



Our next destination?? rumah Chik Lemen. My pwincezz mata bulat tu dah rindu sgt ngn baby Ayumi Hamasaki dia. Mmg comel budak tu, sgt comel!! Bile dah jumpe, mummy ayumi hepi je bercerita pasal baby bongsu dia tu. I wish I can have baby like her..insyaAllah..

Hari dh makin petang, our trip not end here. Lepas ni aku akan proceed gi Kajang, nak amik baju kat DzulClassique. Mm...actually mcm dh lambat, sebab malam ni ktorang ada program penting. Tapi pwincezz said, alang2 dah lalu c2, so gi je. Tapi, tak bape best, sebab baju2 xsiap lagi. huhu. I'l make sure dis week, sume kna siap. Pwincezz? jgn lupe call kakak tu ye..hihi.


Ya..dah sampai pun ke penghujungnya. hihi...ape lagi, gi auditorium MBSA le, tgk Mentor live! Malam tu, turn Adi plak!! Dia dh cakap sikit preview persembahan dia. Tak saba gak nak tgk. Kitorang sampai lambat, n bcoz of that, aku, pwincezz mata bulat & nek ajja xdapat join fan2 Adi kt depan pentas, esp his family. Still happening!! still can shout!! He steal d show!! for me dia dah buat yg terbaaeekk!!

Well, it was a Superb Sunday for me...jauh perjalanan, luas pemandangan, banyak pengalaman. haha!! (ade kena mngena ke?) This entry is quite long, I'm sorry...hihi..aku nak gi 'executive talk' japgi..wrap up!!

Monday, May 17, 2010

Superb Sunday!

Aha! dah macam BPL Super Sunday dah ni! hihi... tadi mata aku pedih...skang mere melek. Tau tak apa maksud mere melek?? ada sesapa org jaworld kat sini?? please please sorang jawab please! Mengikut kamus bahasa jaworld edisi ke 166, muka surat 61, mere melek bermaksud mata yang yang kuyu, dah macam nak tido...memang digubakan bila dah mengantuk. Untuk penjelasan lebih lanjut, sila rujuk kepada waris2 jaworld di sekeliling anda.

Nak diceritakan, semalam adalah antara hari Ahad yang panjang pernah aku lalui. Bangun je pagi2, dapat msg daripada mama...
"Salam, dah minum? bilik pengantin dah lengkap. cuma nak hias je. Nt bila gg pndah rumah, tv yang kat rumah gg tu bawak balik ye. nak letak kt bilik adek kat belakang.."


haha! good news ni!! tapi masih belum mampu nak buat aku bangun dari tido pagi2 Ahad ni. hihi.. Nak tido sikiiiit je lagi. Dalam lelap dok terbayang, macam mana la bilik aku tu ye. Tak sabar siot nak tengok. Rezki Allah kurniakan, mama ayah dh tolong 'lengkapkan' bilik pengantin aku...Alhamdulillah. Thank you mama! ayah! Love u!! (quilt tak beli lagi?? pwincezz???tolong ingatkan B ye...)

Mesej daripada mama tu betul2 buat aku tersenyum dalam tido. Hilang 'keikhlasan' aku dengan tido ni. hihi. Aku terus bangun, dan terus refer 'diari minda' aku hari ni. Since takde black & white untuk list tentatif program hari ni, so rujukan terbaik ialah ingatan secara manual le. Ada 1 lagi, merujuk kepada pwincezz, tapi xmo kena marah sebab dah inform kat aku earlier. Kalau tak ingat & buat2 tak ingat, memang 'bestla'. hihi.

Pagi tu, aku, pwincezz & nenek ajja kena gi shah alam. For what? ya, misi menghantar Usu Jo, Nia & Lisa gi jumpe Adi & Ila before konsert malam tu. Mm...since dah selalu gi SA ni, terasa dekat je. On d way ke sana, tibe2 kak sya (wazira collection) call pwincezz!! ha? amik fitting hari ni?? kebetulan!! alang2 kan...boleh terus buat fitting.


Forward terus ke butik...mm..terkesima kejap dapat tengok dress resepsi untuk kat Kuching nanti. My comment? for me...ya..its perfect. My pwincezz's comment? kena tanya tuan punye badan sendiri...nak attach gambar, mm xleh, memang kena tunggu after our wedding. Alhamdulillah, aku pun dah tengok baju aku. 1st time, since amik ukuran...1 'pelaburan' yang dirasakan berbaloi. Tak sabar nak pakai baju tu. InsyaAllah, this coming 27th May, we'll make our final fitting & proceed to fly to Sarawak.



I assume this a gud start for another memorable Sunday..
I'll continue another part... c 'ya!

Silang kata hidupku...

Ya Allah...pedihnya mata aku hari ni. Mungkin ini 'seksaan' lantaran balasan diri yang degil taknak tidur awal. Kalau mom tau ni, mak esot ke, mak nia ke...huhu..mesti 'besh' kna marah. aha! Seriusly pedih. Maybe sebab 'morning sickness' aku gak nih. I mean...resdung sickness aku yang 'datang & pergi' tanpa sebab & penjelasan yang jelas pada aku. huhu.

Hari ni, Isnin...17 Mei..

Pantasnya...pejam celik, tarik hembus nafas, makan minum, langkah kaki kiri kanan, tekan lepas pedal minyak kereta, hujan lebat reda...masa terus berlalu. Kalau berjalan, nampak tapak kaki sendiri mungkin satu bonus untuk kita rujuk semula setiap langkah2 kita yang lepas. Kalau ada salah, kita dapat betulkan. Boleh padam tapak kaki ke arah yang salah, then teruskan langkah yang baru ke laluan yang baru. Tapi mustahil kan? Kalaupun berjalan di tepi pantai, atas pasir...tapi berapa lama benda tu akan bertahan? kelak 'musnah' gak dengan hadirnya pukulan ombak yang perlahan. Kalau tsunami? bukan tapak kaki je yang hilang...kita sekali 'hilang'...

Macam2 gak happen within last 2 days...good & bad..bad & good. Sebagai manusia biasa, itu lumrah, tapi bagaimana cara kita melalui sesuatu perkara or dugaan tu lebih penting sebenarnya. Aku amik peluang dalam entry ni, untuk muhasabah diri aku sekejap...atas setiap kekurangan dan kelemahan yang ada pada diri sendiri. Maybe selama ni aku kurang sedar, sume itu boleh diperbaiki, n memang boleh diperbaiki...bukan untuk jadi sempurna, tapi sekurang2nya terbaeek untuk diri kita, kekasih atau bakal isteri kita, keluarga kita dan orang2 di sekeliling kita. InsyaAllah..

19 hari lagi...
Nombor ni akan berkurangan, bergerak dalam kategorinya yang berbeza, tetapi demi tujuan yang sama. Kalau dikira saat, nampak panjang 'perjalanannya'. Kalau dikira minit, jam..sama jua keputusannya. Aku perlu bersedia untuk menghadapi hari itu. 'Don't take things for granted'. Jangan ambil mudah, jangan terlalu positif, fikir secara optimis tentang sesuatu perkara. Aku sering diulang dengan kata2 tu, kalau tak berubah, kata2 tu akan diulang, diulang dan terus berulang...sampai aku faham. Peringatan untuk aku.

Doa aku...Harapan aku...
Agar dipermudahkan laluannya.. dugaan datang & pergi, moga dapat aku lalui sedaya dan semampu adanya aku. Allah aku ada untuk sentiasa memberi laluan yang terbaik untuk aku. Niat aku suci untuk memilikinya, terus menyayangi dia seumur hidupku. Izinkan aku untuk terus ada dalam hatinya. Hidup ini bagai 'silang kata'...yang perlu aku 'susun' sampai jumpa 'gambarannya' yang sebenar. Aku dah jumpa..cuma masanya belum tiba.

Jazakallah.

Friday, May 14, 2010

Adek ok!

Moning sume...(morning lagi ke ni?)hihi...
Yap morning lagi...
Now aku kat seremban, di teratak tercinta 365, Persiaran Rajawali, Taman Paroi Jaya.
Dah lama tak bercuti time 'weekdays' camni. Bangun2 je, mama ayah dah readykan break1st untuk aku. Teringat masa aku 'tanam anggur' dulu.hihi...
Nape aku kat umah skang ni?? Tbe2 je??
Camni ceritanya...
Mmm..smalam kat ofis, aku dapat msg Awan..
"Adek eksiden pg td. Alhamdulillah, dia takde apa2. Motor je teruk. Keta yang langgar dia blah gitu je. Tapi dia still pi sekolah ngan kawan dia, fizi. Motor ade kat rumah kawan dia tu.."
Aku tenang dalam bengang. Nasib baik adek aku takde pape, tapi yang bengangnye??!! orang yang langgar dia tu blah camtu jee??? Sabar je la aku. Nak buat polis report, adek tak cam no.plate kete tu...huhu. not gud not gud.
Dalam tenang jugak, aku risau sangat pasal adek aku tu. Ya, even he's ok, selagi aku tak jumpe dia, aku rasa tak sedap hati. Lepas tu, terus terfikir2 nak balik seremban. Cuti pun banyak lagi..so aku decide apply cuti sehari.
Since aku berpuasa semalam, aku plan balik seremban after berbuka with my pwincezz mata bulat & nenek ajja. Venue? Sate Hj. Samuri, gombak. Tibe2 je teringin sate, then I'v asked pwincezz and she said ok.
Teruuus forward...
Nak balik je seremban, my pwincezz le yang paling cedih...dia dah biasa bersama ngan aku, kalau nak gi mane2, memang aku takkan tinggalkan dia, especially kalau balik kampung aku. Lagipun ktorang dah plan untuk program this coming weekend baeek punya. Aku taknak dia amik cuti lagi, sebab dah 'park' untuk cuti kahwin. Cuti dia dah tak banyak. She's understand...petang nanti, B balik ye sayang. I mish u...
Apepun, alhamdulillah...adek ok, adek sihat, adek stil gi sekolah hari ni. Cuma ade bengkak2 kat bahagian kaki dia. Aku dah nasihatkan dia untuk buat further check up, just wondering kalau ade luka2 dalaman je. InsyaAllah, soon ya adek.
Motor...dah hanta w/shop. Teruk n banyak gak kna betulkan. Ayah pun dapat actual figure untuk recover motor tu. Quite high, but? kena betulkan jugak. Motor tu dah banyak berjasa kat aku, especially masa aku study dlu. Harap sangat 'karisma' tu akan kembali pulih seperti sediakala (kan dah kuar words kamus..hihi).
To adek, be carefull ya!
Now, aku nak amik adek kt sekolah!!
'Keje' yang dah lama aku tinggalkan..hihi.
Adek, I'm comiiing!!

Wednesday, May 12, 2010

Happy Birthday Bro!!

Since yesterday...I'm trying to push myself to post this entry. I know I can backdated to yesterday, but I think its not cool la. Tak 'live' la kan. aha! Well, sekarang terasa lapang, I'v done my work (even incompletely done, means..ada lagi keje but not too urgent), complete my zuhor prayers...my hair still wet, alhamdulillah, segar rasanya.

Semalam...11 Mei 2010, birthday adek...Faidz Noor Shahidan. Sorry dek, bg'G tak dapat nak post entry ni semalam...I'm too bz bro. I hope that my wish (at least for now) yesterday still can make u smile..even there's no gift for u yet! hahaha!!

Rewind sikit msg daripada adek semalam...
"Tq so much bro..insyaAllah sume ok. hehe..in progress..huhu..hadiah?haha"
Aku pun gelak gak..haha!! dah agak adek akan tanye pasal tu.
Then I replied to him...
"Welcome. Hadiah??bg'G klu bagi hadiah..xmain 1 hadiah je. haha!! InsyaAllah, tunggu je la nanti. saba ye"

Ya..actually hadiah dah beli. I bought for him during lunch break wit my pwincezz mata bulat & nenek ajja. Special hadiah tu, kiranya 1st time la I bought something different for my beloved adek ni. Hope sangat dia suka. Adek, kalau baca entry ni?? jangan senyum lebih2 ya. Belum dapat, belum boleh senyum. hehe.

Mm...nak diceritakan pasal adek ni, ya..dah makin besar ni, makin manja ngan aku. Mungkin 'sejarah persahabatan' ktorang ni memang special kot. I was born in 1983, while adek in 1993. Beza umur kitorang 10 tahun. Aku ingat lagi, masa aku kecik2, aku penah cakap kat mama.."ma, gg nak adek...gg nak kawan...carila kat mane2..beli kat pasar ke.." hahah...bila aku ingat balik benda ni, owes akan buat gelak. Selalu jadi bahan kalau nak bercerita dengan orang. Tu menunjukkan kesungguhan aku yang nak sangat adek tanpa berfikir panjang dalam berkata2. aha!

Alhamdulillah...skang dia ada dengan aku. At the same time, I lost my title as a 'anak bongsu', and right after that...I'd crowned a new title..'bongsu tak jadi'..and still remain until now. When I look at him, ya..it just like I'm watching the 'duplicate' of Hadzizi Noor Shahidan. My family dah cop dia protege aku, and aku mentor dia. Because of that, aku selalu berpesan kat dia...apa yang baik, adek ikutla..adek amikla...apa yang kurang baik, adek tinggalkan, and jadikan yang kurang baik tu kepada perkara yang baik & lebih baik.

Aku bersyukur sangat ada dia dalam hidup aku. Syukur syukur & syukur sangat. Moga Allah berikan dia perlindungan dan kesejahteraan..di dunia & di akhirat..insyaAllah.

Notes for u adek..

"Adek..Happy Birthday Bro..its ur 17th. Tahun ni SPM, study rajin2, focus for everything that u have to do, give priority to ur study, n make it less for other things, tapi jangan terus tinggalkan, nanti tension, jadi gila xleh amik exam.haha. Kidding bro. Ok, I wish u all the best.. Kak Pwincezz mata bulat & I got a present 4 u, hope u like it, n promise me that u will keep it properly ya! Be a gud son, a gud bro, a gud friend for everyone who love u. I love u bro..Happy Birthday!!!"

Family Gathering (Part 2) : Chocolate Cake!!

Huhu...tepat 2.25 pm. Aku dapat gak mengadap PC tercinta, yang dah 3 tahun berkhidmat dengan aku. So far, PC ni ok je, masuk 'bengkel' baru sekali...kiranya tu kes paling terukla. Seminggu lebih masuk bengkel, and effect of that? many jobs pending.huhu. Heidi IT la yang banyak tolong aku masa tu. Tq Heidi!

Pagi tadi keje sangat banyak. As per email forwarded yesterday, I do have a meeting with my director at 8.45 am. Can't afford to have a break1st...I'm running out of time, and I'm just thinking to have some refreshment during a meeting. Aha! In other words? makan free le..hihi. Alhamdulillah rezki. I've been assigned as secretary for today's meeting. Suppose to be it will Firdaus turn, but suddenly he's late..so so so?? I'm the one to replace him..nnaahh..it's ok. I love to be secretary (yeah rite...).

Right after that?? teringat plak pasal summary report untuk 'talk' semalam. I have to send to CICD latest by 4 pm today!! no no no, kena siapkan cepat ni. Takleh tangguh2 dah. Talk bout topic yesterday, ya..many of us expecting different contents rather than what we've been heard & studied. "How to manage finance?". It was too technical & I think its just repeatable session for what I'm already attended previously. Anyway, its still a good session, the speaker was good & most important is? I already submitted my report..yay!

Aku sebenarnya still nak bercerita pasal family gathering last weekend. There's still 'unfinish business'..hihi. Last time I already talk bout steamboat...ya honestly sangat best, not just because of the menu that we had..but the moments which is involved everyone that given a big & postive influence into my life...ni yang paling besh. Alhamdulillah.

Ya..still in mother's day & advance birthday celebration. My sis, yang sangat superb comel, Edzlin Noor Shahidan, featuring Affiq & Athirah (my nephew & niece) dah siap pakai apron & bahan2 nak buat chocolate cake!! yay! best best!! Dah lama gila dia tak buat choc cake. Usually, she has a good track record in baking one of her favourite cake. Everyone has big expectations for her latest 'project', so kaklin? don't let us down. Aha!

Lunch already prepared by mama, and now all of us just waiting for the cake. I'm not sure how long it takes...but...ya, once it ready?? dap dap dap. sedap. This is the 1st time for my pwincezz mata bulat tasting the choc cake made by kaklin (peace sista). My pwincezz pun suka, and after this, hihi...pwincezz kena belaja ngn kaklin how to bake the cake ya? gud gud gud.


Overall...it's simple but perfect!! Really perfect for me & my family. Doesn't took much time and money to make everythings happening, but its enough by doing it from our heart..which is as long as we understand..what we call love among us..our family.

Tuesday, May 11, 2010

The battle begin...

Aku & pwincezz mata bulat dah bersiap nak gerak. Huhu..berpeluh2 aku mengemas. Angin mendung, tapi terasa bahangnya. Everytime balik weekend, beg kitorang mesti penuh. hihi...tu yang bila nak mengangkat masuk dalam kereta, pegh...boleh ganti exercise 2 hari. gud gud!

Jam kul 4.30 masa tu. Sepatutnya nak gerak lagi awal, tapi bila dah duduk rilex...siap main PS (penuh controller, sume noor brothers main, hahaha!!), yang pwincezz mata bulat plak, tengah layan 'foot massage' ogawa, baeek punya. Sampai dia terlena. Xmo kacau dia rehat, at the same time nak spend time jap wit abang, kaklin, awan & adek.

Aku & pwincezz plan nak singgah nilai square, nak pekena aiskrim kat situ...tapi masa xckup, then highway jam plak. So kitorang decide, untuk gi direct ke shah alam. Usu Sal & family dah tggu ktorang untuk 'serang' auditorium MBSA mlm tu!!! watch out guyzz!!

Ya, to summarise it...
I'm really enjoyed!! the concert was superb!! especially Ila's performance!! I ain't trying to be buyers here, but honestly..most of audiences said..she's the best..like I said..'yang terbaeeekk!!'...(pastu Ally ikut cara aku cakap...huhu). I hope she will keep her gud work!! I believe her family gave her inspirations, a looooot of inspirationss!! am i rite pwincezz?? and to be part of it, ya..its great!! Also thanks to Joe (memang gempak showmanship dia) & family...really cooolll!!


This week?? Adi's turn!!
Congrates Ila!!
Good luck Adi!!
InsyaAllah..we'll be there again...

Family Gathering (Part 1) : Steamboat!

Phone aku berbunyi...music 'dream catcher' menjengah telinga! aha! I've got message from Awan!!
"Dah booked for 14 pax at Cafe DZ tonite @ 8.30 pm. Don't be late"...

Gitula bunyinya...sounds to inform but at the same time its also as a reminder..haha, coz my pwincezz & myself still not reach home yet.

Jom rewind lagi cerita last weekend!!!

Aku dapat mesej tu while I was driving back to my hometown. Hujan agak lebat, lebat daripada biasa. Mmm...drive memang not more than 100 km/hour. For now on, Awan is officially assigned as a family's secretary. hihi... So any inputs that related to my family, he's the one who forward the info. gud gud!

Actually, program malam tu, is a family dinner...sempena meraikan Hari Ibu & birthday Adek (in advance). Venue? Kafe DZ @ Seremban 2. Mama & ayah's favourite place jugak ni. Tempat ni best, happening & paling penting?? tenang je...i mean..takdelah riuh & ramai sangat customer. Bukan sebeb makanan kat situ tak best, tapi sebab lokasi restoren tu. Kalau gi makan, especially untuk special event macam ni, kiranya ni pemilihan yang tepat la.

Menu kami malam ni?? yeah...steamboat!! whether nak makan with sup tom yam or sup biasa. Kalau aku...memang sume aku suka. Tolak batu ngn kayu je. hihi.. In gud words, alhamdulillah..takde allergic makanan, sume blh masuk perut.

Alhamdulillah...cukup corumn family Haji Shahidan malam tu. Dari anak2, sampailah ke menantu & bakal menantu, ditambah lagi dengan ragam cucu2 yang superb comel sumenya. Sampai je kat venue, dah terhidang 3 set menu yang di'order'. Memang terbaeekkk!! Perut yang dah dikosongkan (even tak berapa kosong), memang tak sabar nak makan. hihi... bila dah tunggu makanan yang dah ready atas meja ni, sebijik macam tggu waktu nak berbuka.. aha!

Forward masa makan...sampailah masa abis makan...

Alhamdulillah...sangat best & sangat kenyang. It's another great dinner for us. Untuk pwincezz, dapat dibayangkan masih ada resah di mata dia, sebab tak dapat bersama mom & family tercinta, especially for hari ibu ni...ya..bila dah makin besar ni, sebenarnya kita dah makin faham kasih sayang seorang mama or mom pada kita. Sebab tu jugak kita akan rasa makin sayang pada dia. Pwincezz, I hope my family..esp mama have cherish this wonderful moment with u. As i said, ya it isn't same...but always remember my family & myself will always there for u..insyaAllah.

Thanks abang, kaklin & awan for the dinner...
Mama...happy mother's day.
Adek...happy birthday. (wait for ur personal entry ha! coming soon)
Thanks u a'llz!!

Monday, May 10, 2010

Batu & Songket

Macam bunyi2 alarm aku yang lepas, lagu 'Falling for you' plak menyanyi pagi ni...tapi, takdela pagi sangat, sebab memang aku set nk bangun lambat sikit. hihi... Malam sabtu hr tu, of coz la tido lambat...ape taknya, aku teman my pwincezz mata bulat, wit her lovely bro (Mr. Boy) & fren (Mr. Edos), gi uptown..cari barang untuk biznez. Penat tapi best, sebab dapat jalan2 n barang2 untuk diri sendiri. hihi...Gud luck bro for ur biznez!!

mm...tu la cerita hr sabtu...8 May 2010...
jom kite rewind lagi!!hihi...

Aas my pwincezz mata bulat said...tentatif program hari ni, dah termaktub di bawah Akta Sofia 2010, Seksyen 6 (16), kita kena gi Jalan TAR untuk melaksanakan misi 4 perkara. Apa perkaranya? sila layari blog http://zsqueenbee.blogspot.com/ untuk maklumat selanjutnya. hihi. Tapi dalam 4 misi tu, 2 daripada 4 setel. Sebenarnya, benda yang membataskan kitorang untuk lengkapkan kesemua misi tu ialah masa. Bila dah terkejar2, so that takleh nak mencari & memilih betul2. Don't worry, insyaAllah akan ada masa lagi lepas ni. Jadi macam masa nk bertunang dlu la...rasanya peniaga2 kat jln TAR tu dah kenal kitorang kot, sebab omos every week ktorang gi situ. hihi...well, its fun what!!

Bercerita pasal 2 misi yang berjaya tu, ya...
  1. letak batu kat baju mom
  2. beli samping untuk nikah

Alhamdulillah...puas hati dengan perlaksanaan misi ni...sangat puas hati. gud gud. Kalau baju mom, sebenarnya kepuasan hati yang sebenar2nya, hihi kena tunggu feedback mom le. So my pwincezz hakikatnya tengah dup dap dup dap tu. Well mom, i think we've chose d best for u! Thanks untuk Aunty Korean yang dah 'ironkan' batu2 tu sume..luk nice aunty..gud gud! sape yang pilih batu2 tu? my pwincezz ler..

Thanks untuk Teh Songket Collection...pilihan kat situ memang tak pernah mengecewakan. Since first time lagi, when my brother introduce me wit kakak 'teh songket' tu, ya...alhamdulillah, sampai skang dia ingat...& aku ngn pwincezz ingat kedai tu sebab banyak giler songket yang cantik2...& most important thing? ada special price..hihi. Pilihan memang banyak, tapi yang penting pilihan kami, tetap yang terbaaeekk di mata kami. So far, sume orang setuju dengan kenyataan ni. aha!

Even ada misi yang tak berjaya, I would like to forward my enjoyment to my pwincezz mata bulat, bcoz of her determination. hihi. I love u...

Mm..family kat seremban, dah tertanya2, balik ke tak aku & pwincezz ni. Of coz, insan yang paling risau mama & ayah le. Ya..hujan lebat, traffic terganggu sikit. Perjalanan dirasakan sangat lama, tapi alhamdulillah..sampai jua akhirnya. Tengok wajah ayah & mama, buat aku rasa tenang selalu..magisnya ayah & mama untuk aku...

Sunday, May 9, 2010

Tribute to Pn. Hajjah Marlingah Jiran : I love u mama

Berdasarkan Sabda Rasulullah SAW:

Maksudnya: "Daripada Muawiyah bin Haidatal Qusyairi katanya aku bertanya Rasulullah SAW, siapakah orang yang paling patut aku berbuat baik?, Rasulullah SAW menjawab : ibumu, kemudian aku bertanya lagi siapa?, Rasulullah menjawab : ibumu, kemudian aku bertanya lagi siapa? Rasulullah menjawab: ibumu, kemudian aku bertanya lagi siapa? Rasulullah menjawab : bapamu, kemudian orang yang paling hampir denganmu dan seterusnya". (Hadis Riwayat at-Tirmizi)

Hari ini...9 May 2010...satu lagi episod Hari Ibu yang dah tertulis dalam kelendar, yang jatuh pada setiap hari Ahad minggu kedua dalam bulan May. Takda apa yang lebih happy melainkan dapat bersama mama tersayang. aha! Mama dilahirkan pada 7 Mac 1952, di Kampung Sg. Mahang, Batang Benar, Nilai, Negeri 9. Berketurunan Melayu Jaworld!hihi...bersama keluarga serba sederhana tetapi sempurna...

Mama seorang yang sangat penyayang, penyabar...and macam2 lagi kata2 indah dan pujian buat mama. Sometimes takda kata2 yang mampu diungkapkan buat mama, cukuplah sekadar dia adalah yang terbaik dalam hidup buat insan2 sekeliling yang menyayangi dia.

Ketabahan mama, sejak melahirkan Noor Brothers (my siblings,hihi), tahun '77, '79, '81, '83 & '93...bukan satu tugas yang mudah. Teringat masa aku sekolah rendah dulu, aku ni jenis yang pemalas sikit, & tak suka gi sekolah. hihi... Masa tu aku sekolah petang. Aku sorang je, and the rest sekolah pagi. Sampai je bas sekolah kat depan rumah, aku terus menyorok. Paling best? sampai konduktor bas tu turun kejar aku dalam rumah, semata-mata nak tolong mama & suruh aku gi sekolah. aha! Kalau nak dibayangkan, memang kelakarla..tapi, tu la aku dulu, suka gak menyusahkan & buat mama aku marah. Bila mama suruh gi kedai, beli barang...selalu je aku mengelak, & gaduh2 ngn awan (my 2nd eldest bro), buat mama aku selalu membebel & pening fikirkan pe'el kitorang ni.

For me, mama also 'bionic' woman...mama sanggup bangun pagi2, seawal 5 pagi rasanya, semata2 nak masak, untuk breakfirst & lunch. Dulu pernah ada orang gaji, untuk jaga aku...yela, takde sape nak jaga umah...tapi tu la, maid pun silih berganti, aku sendiri tak tau kenapa, nak kata aku nakal? biasalah budak2 kan? tapi comel wat? gud boy tau..haha!! since takde orang yang boleh masakkan untuk lunch aku, mama la yang terpaksa buat semua tu. Mama masa tu berkerja kat Pusat Latihan Kemas (PLK) Petaling Jaya. Means, hari2 mama terpaksa ulang alik, hari2 camtu. Syian mama.

Since mama melahirkan adek aku yang bongsu, which in '93, mama terpaksa berhenti kerja..sebab? my bro tu la, tak leh minum susu botol. Asyik nak susu 'gantung' je. Mama takda pilihan masa tu, even mama sangat sayangkan kerja dia masa tu, tapi sayangkan anak yang lebih dia utamakan. Tu hanya 1 contoh je, yang menggambarkan pengorbanan mama pada anak2nya. Mama cakap, kehadiran adek ni jugak, 1 hikmah...even dia terpaksa tinggalkan kerja dia, pada masa yang sama, dia dapat luangkan lebih banyak masa untuk keluarga. Fokusnya, hanya ada 1, iaitu pada ayah & anak2nya yang tercinta.

Hari ni...bila dah makin besar, aku rasa aku makin manja dengan dia. Aku makin sayangkan dia. Cuma aku tak tau samada aku mampu atau tak untuk membalas segala apa yang dia pernah buat untuk aku. Aku dah tak ingat bila kali terakhir aku tinggikan suara aku pada mama, dan aku taknak ingat sebenarnya. Dalam hati aku skang, hanya untuk buat mama sentiasa gembira. InsyaAllah...
Kata2 buat mama...

"Mama, anak2 mama dah bertambah...5 sediada, tambah lagi 2 org menantu..dan insyaAllah...3 minggu lagi, mama akan dapat sorang lagi menantu...pwincezz mata bulat nama dia. cucu? sediada 3 org, akan datang...2 org..akan datang lagi? hihi..ikut kuantiti, kasih sayang akan bertambah. Ikut kualiti, kasih sayang akan makin dalam. GG doakan, semoga mama panjang umur, dimurahkan rezki, diberi kesihatan yang baik, dikurniakan kebahgiaan yang tiada taranya...GG sayang mama...sangat sayangkan mama...Selamat Hari Ibu..Pn. Hajjah Marlingah Jiran.."



Friday, May 7, 2010

Today's Hot Chat : It's memorable

Salam Jumaat...penghulu segala hari...

Tiap-tiap pagi..once dah switch on my pc, aku terus click tab lotus notes, i'net explorer (yang ni, automatically connect to my blog & my pwincezz mata bulat's blog)...dan 1 lagi, aku mesti nak dengar lagu favourite aku...dengar je lagu tu mesti rasa best & happy sangat. Aha!

Tadi, lepas baca blog "I'm a QUEENBEE", my pwincezz mata bulat bercerita pasal her mother...huhu...kisah yang akan sentiasa boleh buat aku tersentuh. Bagi aku, itulah magisnya 'sakti' kasih seorang ibu kepada anaknya, dan cinta seorang anak kepada ibunya.

2 days before 'Mothers Day'...hari ni seperti biasa, Hot FM akan jadi pilihan utama halwa telinga aku. 'Duet' & 'Tag Team' between FBI & Fafau memang terbaeeekk!! Nak rewind sikit (haha,lately ni aku suka je rewind2 ni), bila teringat team2 radio time pagi2 ni...Halim Othman & Jamal Jamaludin...Krill & Kieran...dan skang?? FBI & Fafau...korang sume memang besh!

Hot Chat pagi ni...bukak topic pasal 'Rahsia anda bersama ibu'. Topic yang sangat updated ni actually sempena Mothers day on 9th May ni. Memang menarik topik ni. Biasalah...kalau caller tak buat kita semua gelak, tak sah. aha! Sometime bila dengar, betul ke tak cerita yang diorang (caller) share ni? ya, maybe ada yang reka2 je, semata2 nak buat topic tu happening? stil possible what...apepun, for me..rahsia ke...kenangan ke..anything yang kita buat bersama ibu kita, adalah antara saat2 yang terindah dalam hidup kita.

Within that time...there's one caller...dengar je suara dia, aku dah dapat bayangkan ada cerita sedih dalam kata2 dia. Lebih kurang camni la, dipendekkan cerita...Dia ada 8 orang adik beradik...diorang sume kurang beri perhatian pada mak. And then one day, mak dia tengok iklan (iklan pasal Mothers Day) kat tv, dan mak dia terus bertanya..."hari ni, Hari Ibu ke?kenapa anak2 mak tak balik jumpa mak?" Sambil teresak2 caller tu meneruskan ceritanya, dan mengakhiri perbualan tu dengan pesanan.."kita sayangilah ibu kita...kepada mereka yang mengabaikan atau melupakan ibu mereka, insaflah...". Then caller tu sambung lagi, "Saya taknak apa yang berlaku pada mak saya dulu, akan jadi kat saya pulak. Saya nak anak2 saya jaga saya, sayang saya...setiap masa". *(ade perubahan dari jalan cerita yang sebenar, sebab ingat2 lupa, tapi lebih kurang camtu la ye)

So guys, sometimes bila ada hari yang memperingati ibu macam ni...its very gud. Tapi tu tak bermakna kita hanya akan ingat ibu kita bila ada hari ibu. Sebab tu la, Allah dah turunkan ayat2 al-Quran, yang dah tersedia untuk kita amalkan..contohnya doa ibu bapa kita, yang kita selalu baca lepas solat, atau pada bila2 masa...itu juga boleh dijadikan sebagai tanda yang kita selalu memperingati mereka, tak kira masa dan di mana jua kita berada.

Berpesan kepada diri saya sendiri, my pwincezz mata bulat, dan juga kepada semua...sentiasa ingat, sentiasa sayang, sentiasa cinta, sentiasa hormat, sentiasa berdoa untuk ibu bapa kita. Jangan rasa malu untuk katakan pada mereka, yang kita sangat sayangkan mereka. "I LOVE U MAMA,MOM,MAK,IBU..." Buruk baik perjalanan kehidupan kita...salah satu faktornya bergantung kepada bagaimana cara kita menjaga kedua ibu bapa kita. Pengalaman pernah mengajar saya, dan bila melihat realiti hari ini...ya, ia benar.

Jazalakallah.

Thursday, May 6, 2010

Robert Downy Jr : Iron Man 2

Bila nak tengok movie, the most important thing is?? yap! we have to buy the ticket first. huhu...skang ni, beli via online prosedur paling cepat dan mujarab la. Tapi masalahnya, sometimes system down. Nape down?? antara sebab2nya ialah...movie tu tengah hot gila, sampai 'traffic jam'..(ala, asyik pasal traffic jam je ni..huhu). Patut cepat, jadi lambat...Nak booking via phone?? cara klasik yang masih boleh digunapakai sampai skang. Tapi, yang tak bape beshnya... kita tak boleh nak refer and choose seat. Memanglah ada kosong, buatnya yang kosong tu seat depan skali? huhu...xmo xmo. Kesian kat my pwincezz mata bulat, berusaha nak beli tiket untuk aku, dia & nenek hajjar...finally? dapat gak. Cara manual gak berkesan.hihi.

So, semalam aku dah decide nak tengok Iron Man 2, venue? Cathay Cineplex, e @ Curve. This is the sequel for the 1st serie, which is been viewed in year 2008. Usually, kalau dah sequel movie, takyah baca sinopsis sebelum tengok, sebab memang dah set kat mind, once the 1st serie reach the end, nnaa..I can't wait for the sequel. aha! Kalau blog ni dah dicipta awal lagi, for sure aku dapat & akan share koleksi favourite movie aku, such as?
  1. Cinta (kisah 5 cinta sesama manusia, dalam konteksnya yang tersendiri, karya Khabir Batia)
  2. Sepi (aha! cerita cinta gak, mengisahkan 'kesepian' jiwa manusia tanpa cinta dalam diri, juga dalam berlainan sudut, karya Khabir Batia)
  3. Papadom (hihi...antara idea Afdlin Shauki yang terbaeek, kisah papa yang sangat sayangkan anak tunggalnya, cuba menebus kesilapan lalu dengan membuktikannya melalui kasih sayang yang tiada sempadan)
  4. Transformers I & II (imaginasi yang melampaui kehebatan,pegh! animasi zaman kanak2 yang direalitikan...hebaq!)
  5. Kal Ho Na Ho (calon filem hindustan yang dah di'shortlist' kan..hahaha...kisah cinta 3 segi & persahabatan yang sangat utuh, Shah Rukh Khan terbaeeekk!, karya Karan Johar)

Ya...this is my 1st six (ye 6, cube tgk betul2 kat atas tu, Transformers I & II)favourite movies. Actually banyak lagi, tapi dah kata favourite kan...takleh nak ambik sume..hihi..kena pilih..tengok movie ni one of my interest gak, dapat plak family & couple yang suke gak benda2 & hiburan yang tertib macam ni, so..memang besh lah.

Suka jugak aku rewind sikit cerita lama, hihi...
dulu, masa mula2 nak kenal ngan my pwincezz mata bulat, cara 'mengurat' or 'dating'..selain gi makan2, ktorang suka tengok movie. hihi...1st movie ktorang tengok is...is...Kung Fu Panda!! aha!! memang best...tengok kat gsc pavi masa tu. Kiranya, gsc pavi tu dah macam panggung personal ktorang. Yela, asal tengok movie je, gi situ. tempat tu best & selesa. Dan aku difahamkan, hihi...my pwincezz mata bulat tak bape suke tgk movie melayu before2 this. Tapi??!! disebabkan aku?? telah berjaya menjangkitkan virus 'Cinta Filem Melayu' kat dia. At the beginning, dia folo je, sebab aku suka & nak sangat tengok cite melayu. Bila dah layan, mm...siap feeling & crying2 la..menjiwai terus. (Tribute to Sepi & Papadom).

Ok forward terus cerita semalam.
Malam tadi...IRON MAN 2!! since tengok preview & trailer last 2 months, movie ni memamg aku nanti2kan. Dulu, masa zaman main PS, ada gak main game 'Marvel vs Capcom'. Tapi aku tak pernah teringin nak 'pakai' Iron Man as my hero. hihi..terlepas pandang kot.hihi..sori Iron Man. Bile dah tengok movie ni, I mean since 1st serie lagi, superhero ni memang gempak la. Imagine (imagine skang), teknologi dunia sume dalam tangan kita. aha! Robert Downy Jr?? another great lead role bro!

What ever it is guyzz, for me wacthing movie ni aktiviti yang baik..alternatif yang bagus untuk isi masa lapang, hilang tension2..hihi, & buat kita hepi, orang di sekeliling kita hepi, (betul x pwincezz mata bulat?). Macam aku, memang fussy gak pilih cerita before gi tengok. Ada jugak yang suke 'redah' je...ya, masing2 ada cara tersendiri.

Sape yang belum tengok Iron Man 2? tunggu apa lagi? go go go!! book tiket skang..
Nak tengok 2nd time?? still possible...(pwincezz?how?hihi...)
Simply Superb!!