Friday, December 31, 2010

We are the champioonnn!!

dari taman seoul, terus berkejar ke taman bougainvilla. lalu sebentar kedai kopi berdekatan 'taman jakarta', huhu...sperti yang dijangka, bagaikan tiada beza duduk di kuala lumpur dan di jakarta...sumenya muke mengharapkan keajaiban yang mungkin sukar utk diubah...hihi. poyo? poyo gak la...hihi.

tibanya di teratak indah, yang mulanya gelap...langkah kanan masuk dan neon mula menyala terang hiasi ruang tamu umah indah itu. kubuka tv, kutekan channel 813, waaa!!! dah second half dah ye. mm...takmo tukar baju, sebab rasanya aku taknak lagi terlepas sesaat pun aksi2 anak muda harimau malaya ni beraksi.

baru 5 minit kupanaskan sofa di depan stadium mini gelora bong karno, satu thru pass pada safee sali, satu touch, n then??? yayaaaa!!! satu goooolll!! untuk malaysia!!! tak boleh aku bayangkan bagaimana wajah2 yang terdampar di kedai kopi 'taman jakarta' td...mmm...mengeluh sendirian agaknya.

itu cuma satu saat daripada beribu2 lagi saat gemilang pabila saya dapat menyaksikan pasukan kecintaan kita Malaysia menjulang piala AFF suzuki buat julung kalinya!! magisnya kata2 fakta, kami tak perlu menang untuk jadi juara! agregat keseluruhan dah buktikan kita adalah lebih baik daripada mereka.

alhamdulillah...tahniah buat mereka, kebanggaan buat kita rakyat malaysia! bukan hanya untuk kali ni, tapi untuk kali2 yang mendatang! ganjaran utk kita? ye! cuti umum utk hari ini!!

Tuesday, December 28, 2010

Ease ease & ease myself

ya...new year just around the corner. nak update entry untuk new year? mm lek dlu...kna ada masa yang khas utk itew..ya ada masanye nanti tu.

tapi serius, bila dah nak penghujung tahun ni, everything macam banyak sangat benda yang nak dibuat. alhamdulillah, sumenya benda2 yang penting, bukan buang masa. hihi. kalau soal keje, rasanya tip top, even banyak, tapi gud gud, dapat dilaksanakan dengan baik. mm, agaknya appraisal tahun camne ye? hihi...harap harap dan harap lebih baik dari tahun2 yang lepas.

hari ni? keje baru datang. since yang sebelum ni dapat diselesaikan dengan jayanya...terus dapat susunan file yang dah siap tersusun. ya, something new dan sangat menarik utk dibuat. thanks puan nadia naim, untuk keje2 itew, alhamdulillah saya dh siapkan sumenye. kalau ada lagi lepas ni, jangan malu jangan segan, saya sedia membantu. tapi kena tunggu tahun depan la ye, esk onwards, saya mau rehat. yay!

ya..time to ease myself. time for me n for my pwincezz mata bulat nak merilexkan diri. schedule utk program esk dah disusun, harap evrythings goin smoothly. ok, got to go...sume orang dah balik, ade yang tak sempat nak mengucapkan salam td, sebab sudenly ade client utk dilayan. now, i'm redy to go back! pwincezz dah menunggu. ok jom balik!!

Keinginannya...

tempoh istimewa ini seharusnya dilalui bersama, bukan seorang tapi berdua...sape kah gerangan berdua itew...itew adelah saya dan isteri saya, pwincezz mata bulat. esok, genap dua purnama tempoh ini berlalu. dan insyaAllah banyak purnama yang mendatang bakal menanti dan ditempuhi.

telahku berjanji pada dia, agar setiap hasrat dan permintaan dia, akan saya tunaikan. ada satu perkataan yang paling sesuai dirumuskan situasi ini, tapi saya memilih untuk tidak menyatakannya di sini. zaman baru, harus bagi saya mencari idea dan ilham baru untuk menggambarkan bahawa tempoh ini sesuatu yang sangat menarik.

kehendak dan keinginan dia bukan sesuatu perkara yang pelik, even sebelum ni pun saya dah biasa bertanya apa yang dia mau, apa yang dia inginkan, so bila sampai ke tempoh mcm ni, perkara yang sama, tapi nikmatnya lain, tak tau camne nak explain, tapi...ye lah...something yang sangat positif. alhamdulillah.

melihat blog sahabat2 yang sediada dan sahabat2 baru, sejuk melihat dan membaca bahasa2 indah dan baik yang mengisahkan kehidupan seharian, terutama yang berkaitan dengan tempoh istimewa ni. dah menjadi perkara tambahan untuk saya mula mengambil berat dan menelaah ilmu2 yang berkenaan untuk diabadikan dalam diri. terima kasih utk blog2 sahabat yang sgt best itew. saya mau folo? boleh ye...

teruskan berkarya, berkongsi idea dan bercerita tentang perkara2  yang baik, bahasa2 yang baik, agar ruang ini akan terus dapat kita gunakan ke arah sesuatu yang positif. teringat pada frasa yang dipetik pada blog seorang sahabat, yang berhasrat untuk menjadikan blog sebagai satu memori buat tatapan generasi2nya yang akan datang. baik niatnya, insyaAllah baik hasilnya.

Yes! dah jumpe!

selalu bertanya pada pwincezz mata bulat, ape yang dia mau untuk break1st. soalan wajib setiap pagi, tapi hari ni wajahnya muncung, lantaran kesihatan diri yang tak berapa mengizinkan. saba ye sayang.

menu break1st pagi ni?
mm...meggi goreng, minum teh o panas. mm dap dap. rasenye, dah lame jugak tak minum teh o panas pagi2 ni. rasenye jugak, byk2 minuman, teh o panas ni paling sesuai untuk aku n pwincezz. b4 dis selalu mnum milo je. n i think, start from today, aku just nak minum teh o panas je...perut pun selesa. since pwincezz pun dah tak boleh minum air yang berasaskan susu wat masa skang...teh o will be the best option!

yes! finally jumpe gak! 


Monday, December 27, 2010

Malam yang superb!!

Tengahari semalam, mata tak henti tengok jam kt tangan, mm stil have a time. dah pesan pada pwincezz mata bulat, hari ni kita kna balik awal skit ye, takut jam nt. rehatkan diri kejap, melayan  adek ayumi yang comel itew...she tought me how to play games in iPad? hihi...sangat bijak pwincezz cilik ini.

dapat plak iPad kat tangan pwincezz mata bulatku...mm, ape lagi...cam biasa, lupe dunia kejap. hihi, jangan mawah pwincezz. dapat jumpe game faveret dia, si katak yang menunggu makanan jatuh dalam mulut dia, huhu kuatkah imaginasiku ini? nk tau kena main sendiri game tu...baru tau.

sampai masa, aku dan pwincezz gerak balik ke teratak indah kami di bukit prima pelangi. alhamdulillah, trafik lancar adanya...cube membayangkan betapa sibuknya jalan ni nanti bila dah sampai peak hour. huhu xmo la pk. mm...

seperti biasa, bukak je pintu umah, alhamdulillah...tenang je rasa, hilang penat drive td. now pwincezz blh sambung rehat, ya...same gos to me..kna rehat, sambil tunggu saat2 penting malam ni. hihi.

so malam ni? 2 important matches will be played. 1st? MALAYSIA vs INDON. 2nd? MU vs SUNDERLAND. 4 me, both of it penting, both of it interesting to watch, especially my beloved tigers!! since year bape ye, tak ingat la plak, we reach to the final of AFF Suzuki Cup, but in d end lose to Thailand 1-4. tonite? we have another chance to steal the title!!

pwincezz dah bersemangat, aku ape lagi! tapi lame2, pwincezz tdo, Malaysia score! aku bersorak dalam diam. hihi. xmo bising2, nt tekejut dia. shhhyyy. bukan 1 tapi 2, dan 3!! haha!! we won!! 3-0. insyaAllah cukup bekalan nak dibawa ke Indonesia utk 2nd leg. tak dapat bygkan betapa bestnye kalau ada kat stadium masa ni...

ok, 1st game setle! well done Malaysia! 2nd game? haha!! yay!! menang gak!! gud job MU!! best best!! malam yang sangat superb! superb superb dan superb!! (still jeles kat abang, kaklin, adek & farhan..huhu...diorang gi stadium..). ok, blh tido lena...zzzzzz

Saturday, December 25, 2010

Today's update!

huh...dah nguap2 dah ni. besh gak layan harry POTTER (selamba silap eja dlm status fb ta, haha...glad my youngest bro yg prasan dlu..hihi) ni. even dah penah tgk sequal ni, which is chamber of secrets, but still i cant remember d jalan cerita..bayangkan other sequels yang dah bersambung2...lagi la tak ingat. xpela, just forget it...watch it like it was a 1st time for me. done!

4 things to update for today.
1st, alhamdulillah tepat jam 733 am, i've got a message from my bff, ms nadi..she safely arrived from her long vacation in India. alhamdulillah. gud to hear from her. n for this time being, i believe, like she said, struggling nak tune back dgn local time...hihi, bangun lambat kan ptg td? tyt.

2nd, i'm havin' a great time wit my colleagues, picnic2, wiming2, makan2, hihi..best best. thanks to kak sarah, ayam2mu itew lazat dimakan, puan roslaili and her families...yg buatkan hari ni sgt meriah, mr bad..yang setia dengan azamnya hari ni yang tak mau berendam, dan tekad utk jadi chef hingga ke akhir program, bride to be Jaja n her fiancee Ezam...n last bt not least..my pwincezz mata bulat...ur macaroni bolognaise was superb. hari ni u both gud ye...alhamdulillah.

3rd, my pwincezz suggest us to meet pwincezz ayumi. hihi. she have something to give to ayumi. can't wait! haha. so we decided to go to Chik Lemen's crib. on d way nak gi sane, i'v made a pit stop, nak topup kad touch n go. while waiting, terus msg mama ayah, hanta update utk minggu ni. miss dem so much. just wanna let dem know, their beloved son & daughter in law is in gr8 condition. everything's fine! ya everything mama ayah. kami sume sihat. alhamdulillah. within 5 minits, dapat reply drpd mama ayah. as owes, leaves of wisdoms. love it!

and finally? 4th! ya, now aku dan pwincezz mata bulat ade kt umah chik lemen. bulat mata pwincezz bile mohon izin nak tdo sini petang td. sgt comel! hihi.ok sayang, kite tdo umah chik mlm ni ye. pwincezz pun dah sihat sikit, n i do hop dia diberi kesihatan yang baik sepanjang tempoh penting ni. insyaAllah. tu, tgh asyik main ngn iPad...but 2moro, xleh blk lmbat ye, big possibility akan jam esk, ade big game! Malaysia vs Indon! 

ok, that's all folks. i'm sleepy..so do my pwincezz...we wanna sleep! gud nite sume!!

Friday, December 24, 2010

Status muka buku itew...

entah...dalam beberapa minit je, dengan tanpa niat...status itew berubah jadi medan para komentar yang sangat2 dikenali. apekah puncanya? huhu. aku la puncanya!!! aha! sendiri tanya, sendiri jawab ye. hihi. bagaimana ia bermula?

camni kisahnya...
pada suatu petang yang indah, tatkala aku sedang selesa berada di hadapan pc, baru je meletakkan punggung atas kerusi sendiri. masih teringat bila dapat izin drpd bos, nak kuar ofis atas urusan peribadi. sebenarnya bos berat nak bagi, tapi bila dikaji prestasi semasa (ahaks!) keje aku, bagi peluang la ye...lagipun hal ni penting, sure bos faham punye.

amik masa yang lame jugak untuk selesaikan sume perkara, lantaran my pwincezz mata bulat yang tak sihat itew, huhu...kesian sangat pada dia, sampaikan aku penah berpesan pd dia... "sayang, jangan jemu dengar hubby cakap sabar ye..." . ye, sabar...penting sangat utk dia lalui sume, kena be strong...ya, be strong...my pwincezz have to be strong.

sampai tika dan masanya aku harus tinggalkan dia keseorangan di rumah, berehat secukupnya, dan sempat berpesan, dah jage nt, call hubby ok?? dia angguk jew...huhu..

kembali di ofis, netbook pwincezz yang comel ini ku buka sekejap, aku nak 'berfacebook' kjap. credits to hippy & brobby! aha! mm, since dah ade profile baru ni, rs mcm best lak tgk page sendiri. while my news feed plak slalu meriah, tak pnah kosong. my friends sume ade update cite msing2. gud gud. aku plak? status pun nak update jgk. hihi.

and then..tercetuslah... "i've heard new heartbeatz" . ya, thats all. thats all. senyum sendiri. sambil membayangkan, betapa Allah je yang tau betapa suke dan syukurnya aku pada masa ni. seminit selepas itew? ade comment! from my cousin. "GG, any gud news?" walawe?! betapa pantas dan cekapnye mereka ini???

dan menyusul 1 per 1 komen2 positif. kini bukan rahsia lagi, bak kata seorang kakakku, "there's no more secret once its been posted in fb my bro...". hihi...aku reply, "ya, stil a secret for those who's yet to read my status..". setakat petang tu, ade 4 commments.

within 2 days, i didn't open my fb, n sudenly yesterday...my pwincezz said, "hubbyyy??" alamak? am i done the right thing?? huhu...pwincezz said...its ok, we do for good...ders nothing to hide. niat kita baik, mohon restu dan doa drpd sume...moga dipermudahkan segalanya. insyaAllah...

Thursday, December 23, 2010

Telinga besar ini

bukan telinga capang yang hendak diutarakan...tapi telinga elektronik yang kini berada lekap di telingaku kurniaan Illahi yang Maha Pecinta. telinga besar elektronik yang sungguh best ini, ala..headphone! hihi. yap headphone yang ala2 DJ membuatkan aku lupe kejap ngn dunia sekeliling. actually saje nak try je, tapi memang best la, serius. buat keje pun concentrate baeek punya. lagu tu masuk terus dalam tinge...xde gangguan langsung! tapi 1 jela, aku akan sentiasa terpk2, kalau ade org panggil aku ni, mesti tak dengar..hihi. pastu?? "Ggggggg!!! bos panggil!!" kaklin said...hahaha...kan aku dah cakap. ok excuse me, aku mau jmpe bos jap ye.

Wednesday, December 22, 2010

New Face!!

betul cakap kak Mai semalam, tidor malam tadi mesti teringat2 ngn pc baru ni! hihi. well well well, my new buddy Mr.Dell ni memang mantop. tak saba2 je nak sampai ofis n den nak jumpe dia. dah macam ade 'LCD TV' mini kat atas meja, design dah macam 'LG Scarlet' (ye ke LG Scarlet? nt cek balik la ye...).

my pwincezz blm dapat lagi rsnye pc baru ni, maybe soon...yang pasti? sume mesti dapat. hihi. cepat ngn lambat je. pada kawan2 yang belum dapat tu, saba ye, insyaAllah, tak hr ni, esk, tak esk, lusa...dan seterusnya..once u get it? u'll satisfied with it!!

Tatak kembali...walaupun...

hanya sementara, cukup untuk mengubat rindu adet2nya yang tersayang...huhu. manisnya masih ada, ye manis pengantin...alhamdulillah, kini dah bergelar Puan Halimaton Zaharah Ali. nampak lain skit pada mata kuyunye itew (kuyu ke?hihi). ruang dan masa yang ada dikongsi bersama, bile je masanye? ya...lunch break tadi la...1 jam pun dah ok, byk je masa nak mamam dan borak2.

ha, bercakap pasal 'nampak lain sikit' td, ya...dia nampak pendiam tatkala pwincezz mata bulat dan puan sue rancak berkongsi cerita dan update masing2. maybe dalam benaknya masih memikirkan perkara2 yang belum selesai, contohnye? ya, resepsi belah lelaki, this week kat JB. n sort of la ye...kalau ade perkara2 lain tu, takyah sebok la nak tau..hihi.

ambil kesempatan yang ade jugak, mohon maaf atas ketidakhadiran kami masa hari bersejarah tatak di kulim, atas dasar aral2 yang memang tak dapat dielakkan, alhamdulillah tatak kami faham, selalu faham. insyaAllah, pasti ada masa lagi lepas ni untuk kite share kegembiraan sesama ye.

ya, hari ni tatak kembali...even hanya sekejap, tapi bermakna untuk kami. adek Nadi yang jauh di sane pun pasti mendoakan kebahgiaan yang berpanjangan buat tatak, sambil mengenang tatak dr jauh. esok hari terakhir dia di sini, itu ketetapan atas arahan dan kertas perjawatan, tapi nyatanya, insyaAllah KL ni takkan hilang dr pandangan dia.

Tuesday, December 21, 2010

Mimos to Dell?

ya! finally! my dream come true! aha! since 3 may 2007, which is from day one i placed my steps here in Matrade, i used to have amazing journey wit my office pc named Mr.Mimos. so today, it omos 4 years, in n out from workshop, hehe...a looooots of files that contents work n personal stuffs..aha!ya, thanks to my beloved Mr.Mimos...for ur great served all this while..huhu...sob sob to be apart from u...but ya!! now i have a brand new Dell!! i think soon i'll give one special name for my new buddy here...hihi. thanks management for this new pc!! insyaAllah, after this? more efficient! more effective!! haha!! welcome my new buddy!!!

Monday, December 20, 2010

Berbisakah masakan orang nogoghi??

soalan yang menarik utk dijawab? ya...sila jawab. bagi aku senang je, kalau nak jawab, kena rase sendiri, baru tau. hihi. yang pastinya? mm...

semalam, my beloved sista Kaklin ajak sume org gi jalan2, mau gi mana? mm gi alamanda. tanya sume org, mau gi tak? ya...sume mau pegi, tapi mama ayah mintak kaklin tanya aku n my pwincezz mata bulat. then kaklin asked me, n me asked pwincezz...pwincezz said...no mood to jalan2..ook, sume org faham.

mama ayah? pun xmau ikut..katenya xde ape yang nak ditengok. tapi sebenarnye..hihi...dalam hati kecilku berkata...mama ayah mau teman kami kt umah...hihi. risau betul dgn kami. tq tq tq 4 ur concern. mm...

punyelah bising2 tadi, ale2 senyap je..mm sume dah gerak gi jln2..kaklin, awan, kak ainun, baby aufa & adek. yang tinggal? ayah, mama, aku & pwincezz mata bulat. mm...aku dok layan fb n install something kt zazi, ayah n mama plak rilex je...pwincezz? huhu...masih tak bape sihat n baring merehatkan diri. syian dia...saba ye sayang.

tbe2? ayah ajak gi restoren nelayan. pegh! mantap tu! dah terbayang segala macam makanan org nogoghi. hihi. dap dap!!

terus terbayang2 lauk pauk yang berwarna kuning lantaran masakannya yang diberi nama masak lomak cili api!! berapi ke? haruslah...tapi dalam kadar yang mampu dirasa dan dimakan. hihi. ape menu yang menjadi pilihan hati? daging salai, perut salai & siput sedut masak lemak, plus wit ayam grg kampung, n last but not least...ulam2 ngn sambal belacan.

alhamdulillah...sangat sedap! time kasih ayah for our lunch!!

Sunday, December 19, 2010

Sleeping beauty....

2 days i'm working without her in office..huhu. the things that owes in her mind just wanna rilex, rest, n get some space for herself. its not a problem for me, while she keeps thinking n worry bout herself. ya, if i'm in her shoes, its quite hard to take care of. she curious bout something, n its my job to keep saying that, she have to  be strong on this.

at this time, we know that we have reached another stage in our life. all is bout sharing our loves with another new generation, that should knows how to be loved n to give love like us. it's my responsibility to make sure everything is fine, to make her laugh even she's hard to smile...to make her talk even she's prefer to be quiet.

she said, she miss the moment when she owes smile, n spending our time together...just both us, no one else.but when the times comes,  she knows that she can't focus on me..hey pwincezz??!! dont worry, i know what's the situation that we've been facing currently...i am the one who is owes understand without asking any questions to know the actual fact coz i', oredy know my love...oredy know...

even a second...there's nothing come in my head rather than just loving them...i'm so deep in love with them..from now on, anything & everything is all about them...have ur time...get to know each other...i know, i believes...love between both of u... continuously bond every seconds, every minutes, every hour, every day, n every time... 

Thursday, December 16, 2010

Pwincezz @ home..

lenanya dia tido, memang itu yang aku dah fkirkan dr mula lagi...nak msg, takut dia tak dengar...nak call takut je kacau tido...tapi at least klu aku dah call dia, kemungkinan besar dia akan jawab, n dengar apa yang aku nak cakap.

so? decision? call je! hihi. hello hello hello...lalalalala...done. huhu. dah agak dah, kacau dia tido. syiannye dia. dia demam hari ni, badan lemah je. actually dari hari tu lagi, dia rase tak larat...tapi atas dasar keje, dikuatkan jugak jasad, pastu xmo tinggalkan kawan dia sorang2 buat keje tu. hari ni, dah tak larat sangat agaknya, n then at d same time, keje pun banyak yang dah dibuat...

she called me..this morning..ya, heard from her voice, she have to get a gud rest!! while me in the office, huh, get buzy with my own job, dah sebulan aku pegang file ni...dan hari ni? finally dapat gak aku siapkan, tapi? belum clear lagi wit my superior...even dalam hati, pls pls pls...cepatlah clear...i've got something to do after this...dan hati ni masih mengharap, moga dapat menjadi kenyataan...apekah...

untuk my beloved pwincezz mata bulat...tabahkan diri ye sayang...rehat baik2 kt umah...japgi hubby balik ok. hubby mau berbuka pose hari ni, sayang temankan hubby ok. hubby dah amik bubur asyura utk sayang ni, it looks very tasty!! i miss u sayang...

Wednesday, December 15, 2010

Tatakku pergi...

ingat lagi, bila kali pertama bersua mata dengan dia, masa tu kali pertama jugak saya menjejakkan kaki ke 'workstation' saya kat Matrade ni. dia dengan baju sukan, agak pelik, sbb masa tu tengah ofis hour, tapi dia pkai baju sukan. agaknye knapa ye? ooo...stelah diselidik secara tidak sengaja, dia tgh sibuk dok practice menari sempena Mihas 2007, untuk show networking reception. (haha, tak taulah tatak ingat ke tak masa ni).

tu 2007, 2008? mm..mase ni la saya betul2 start berkawan baik dengan dia, bukan hanya semata2 kerana dia seorang wanita, tapi sikap dan sifat dia sebagai seorang kakak tu dah terserlah sgt dah. dengan membahasakan diri dia 'Kak Elin' pd kwn2 yang muda drpd dia (tapi ms tu, aku stil guna 'awak' 'saya' lagi), dan dihiasi dengan keceriaan dan gelak tawa dia, buatkan kami dan kwn2 lain senang untuk berkawan.

2008 onwards, persahabatan kami bertambah rapat, bila ditemukan lagi dengan seorang lagi teman istimewa kami, dialah adet kakak saya ni, dia jugalah isteri saya skang ni. kalau nak dihikayatkan kisah kami bertiga ni, mm, boleh kot rasanye nak dibukukan dalam novel. saya dan isteri menggelarkan dia 'cupid kesayangan kami'. tak pernah rasa jemu nak bantu kami, esp dalam tempoh sebelum, semasa dan kini selepas berkawen.

2009, paling sy ingat bila sy dan isteri merancang untuk bertunang. orang yang paling gembira mase tu? kakak sy ni la! tak penah jemu nak tau perkembangan persiapan kami, termasuklah nak buat hantaran. once kami cakap je nk mntak tolong dia, ha? happy gilsss dia!! she wanna be part of this! seronok mase tu, blh dikatakan every weekend  gi jalan tar. hihi.

2010, panggilan awak ke kakak, panggilan kakak ke tatak (kakak versi dia,hihi). masih ingat lagi tatkala dia sendiri sangat takut nak ckp pada sy, yang dia tak dapat fly ke kuching untuk majlis pernikahan sy. hihi..risau risau dan risau, dia akan melukakan hati kami, ya dia dah janji mau ade same2 dgn kami, isteri sy especially. tapi tu la, benar dan benar, kte hanya merancang, tapi tuhan yang menentukan. kebetulan, adik bongsu kesayangan dia, Jojo pun bernikah pada tarikh yang same..family first ye tatak.

dan hari ni, 'lunch' kami yang terakhir bersama, sebelum dia bercuti dan bernikah hujung minggu ni, dan pada masa yang sama dia akan berpindah ke ofis Matrade JB. hiba pada mereka yang tidak lagi berkesempatan untuk bersua dengan dia lagi lepas ni, atas sbb2 yang tak dapat dielakkan. (untuk nadi, jangan sorok airmatamu itu, sue pun same) salam akhir dah diucapkan...tangisan pun sama nk berikan 'ucapan'. mm...

tatak,
dah banyak hati yang tatak gembirakan, dah banyak perkara yang tatak korbankan, dah banyak masa yang tatak luangkan, semata2 untuk? ye semata2 untuk tatak melihat kami adet2mu ini bahagia, kerna itu juga kebahagiaan buat tatak. dan hari ni, tatak pergi, untuk mengejar impian tatak, yang dah lama tatak pendamkan. sehingga ke saat2 ni, tatak masih berkorban untuk insan2 kesayangan tatak. doa sy, dan doa kami adet2mu di sini...yang tatak juga berhak merasai kebahagiaan ni, kerna fitrah Allah memang dilahirkan untuk dikongsi bersama ummatnya yang saling menyayangi dan saling menghormati. ukhwah ini indah, dan nyata kisahnya takkan berubah, hingga ke akhir hayat. insyaAllah. 

moga berbahagia selalu..tatakku Halimaton Zaharah Ali. 

D' Trios flew back

bercuti sudah, bergembira sudah, berjalan2 sudah, berspace shot sudah, berkenduri sudah, macam2 yang dah sudah...pindah umah pun sudah! hahaha. nak disenaraikan aktiviti2 adek EEku sepanjang percutian dia bersama abang & kakak kesayangan dia ni, memang byk! hihi...even mom pun tak sangka yang EE akan stay lameeee kt KL ni wit us.

tercapai hasrat EE nak 'berhoneymoon' kt KL ni rite after dia abis exam PMR. nk rehatkan minda kata dia pada mom. dapat rasa beratnya hati mom nk lepaskan dia pd mulanya, tapi mom knows best! (rapunzel vers. hihi) EE deserve to get some rewards after struggling to face his exam period during this year!! aha!

while adi & ila bermastautin sebentar di KL, semata2 untuk mencari rezki. on & off. baik niat, insyaAllah akan baik juga hasilnya. suke mendengar bebelan my pwincezz mata bulat utk adek2 kesayangan dia tu, make sure tau berusaha untuk dapatkan something yang kita betul2 maukan. how to do it? kak pia n themselve knows best! (rapunzel vers.)

kali ni, tempoh mereka bersama kami agak lama, ya...list of activities yang memberangsangkan, while EE, he plan to fly home with adil & ila..kirenya nk balik skali. bile dikira2, mm lame gak tu nak tunggu...since mid of october, sampai la last sunday, mid or december...omos 2 months gak...

bila dah ade adek manja kt umah tu, ade je dia nak kacau kakak dia tu, mintak itu, mintak ini, hihi...btul kata pwincezz, EE ni sangat manja. merungut dia, mengacau n mengusik dia, gelak ketawa majuk pun dia. umah kami tak pernah senyap bila ade trio tu. now, their've been flew back to kuching....

kakak EE tu dh rindu sgt kt EE, oso her family sume kat kuching, EE jd pengganti even untuk sekejap. tu pun dah cukup buat akak menangis gembira n sebaliknya. nak plak time2 skang ni, makin rindu akak dgn mom, pap, abg boy, hazwan & EE...she intend to go home, n at d same time she owes hoping det mom n pap will come here...but honestly? we donno when...ya soon... maybe soon.

Tuesday, December 14, 2010

Momentzz of Pink & Silver

buaian utk baby & bunga telor utk jemputan...

chef d mission, ayahanda & his asst. paksu

aufa tdo? aydin jage! aydin tdo? aufa jage! hihi

pages of reception...

pages of reception again...

beloved dad, wit their beloved baby

guests of honour

surprise of d day!!
birthday kaklin! 1st anniversary awan & kak ainun!

capture or d day...

Credits to Faidz Noor Shahidan

Kesyukuran & Aqiqah

seawal 0730 pagi, mata ni dibuka secara paksa, nak tunggu secara rela, rasanya lambat lagi kot. ape taknya, bak kate adek pagi smalam, alaa bg'G, skali skala je dpt main ps3 ni, ape kate kita lenjan je...ha! amik ko sampai kul 0330 pagi kitorang layan benda alah tu. best gilllss!!

hari ni (111210), insyaAllah akan dilangsungkan kenduri kesyukuran & aqiqah, menyambut dan meraikan kehadiran baby baru dalam keluarga kami...welcome to baby Irdina Aufa bt Idzwan Noor & baby Aydin Iqram Noor b Idzam Noor.

majlis will begin at 1100 am, still ada masa lagi untuk make sure everything's ok. guyz from catering pun dah sampai, sibuk dok menyusun meja n kerusi untuk tetamu makan.while kat dalam umah, ayah as a Chef de Mission tgh bz monitor persiapan program secara overall. hihi.

macam ayah kata, nak buat kenduri ni pun, cara dia same je macam nk buat kenduri kawen, bezanya?? bilangan tetamu je...ni words from ayah once kami held our 1st meeting regarding this program. mm ya, bila aku tengok hari ni, memang betul cakap ayah. dengan canopynya, door giftnya, temanya, mm memang same.

tema hari ni?? pink & silver! simbolik untuk baby girl n baby boy! serius, cantik gak kombinasi for both colors. so hari ni? everything will based on our color theme!! beshnye! aku n pwincezz mata bulat suke je bab2 tema ni...baju pink? dah ade dah...baju tunang aku, while my pwincezz mata bulat will be wearing her baju raya...awan, his 1st time wearing pink, baju raya thn depan kata dia...hihi...for her baby girl, pink pun pink la...hihi!

family sume dah cantik2 n encem2!! suke suke! sedara mara dah sampai, jemputan pun dah sampai, man of d day, ustaz hj. nizar seperti biasa mengekalkan track record punctuality, tepat 1100 pagi dah sampai. untuk mengetuai dan menghulu bacaan selawat, marhaban dan doa kesyukuran.

majlis start, huhu..bestnye kalau pandai berzanji, masa kat sekolah dlu, tak sempat nak belajar dr kwn2, ya..boleh tahan susah, insyaAllah maybe one day. dalam berzanji, sampai d main part, wic is, cukur jambul baby2 kesayangan ni...aku berdoa dan akan terus berdoa, insyaAllah, satu hari nanti aku pun nak dukung baby sendiri n alami peristiwa hari ni untuk diri sendiri dan my pwincezz mata bulat.

alhamdulillah...bagaimana baiknya majlis tu bermula...camtu jugakla baiknya majlis tu berakhir.

Friday, December 10, 2010

Epilog Rindu

Bila bunga-bunga kelayuan berguguran…

Bagaikan pelangi selepas hujan reda
Indah berseri mewarnai alam
Beburung berterbangan riang berkicauan
Tiada lagi mendung semalam

Damainya di hati bila terpandang wajahmu
Manis senyuman menghulurkan salam
Lembut tutur bicara tersusun bahasa
Terhapus sudah titis airmata

Kenangkan suka dan duka yang dilalui bersama
Indahnya kenangan yang pernah tercipta
Hindarkan persengketaan, jernihkan kekeruhan
Bara amarahmu jangan dinyalakan


Kasih dan sayang membentuk titian rindu
Menghubungkan hati yang lama terpisah
Mengeratkan lagi ukhuwah
Yang lama telah terbina
Bahagia dalam maghfirahNya
Indahnya jalinan kasih sayang

Tidak sempurna iman, tidak bernama insan
Andai permusuhan dibiar berterusan
Leburkan keegoan, hulurkan kemaafan
Semoga sentosa dalam keredhaan


Tinggal duri-duri yang mencalar melukakan…

**
Credits to In-Team

P u r n a m a 6

tak pernah lewat sehingga ke hari ini
kalau lebih sesaat pun sudah rindu
apetah lagi berhari-hari
bukan kuasa kita mengubah masa
kalau bisa diulang semula ketikanya
pasti banyak perkara yang boleh kita kongsi bersama
apapun, ku tidak pernah rasa rugi meluangkan masa bersama kamu
jangan gundah, masa kan datang menanti kita
bersama kamu insan yang duduknya paling istimewa dalam sudut hati ini
bukan sekadar di hati, tapi yang bersama darah yang mengalir dalam jasadku ini

saat dari hari pertama lagi
daku masih merasa getarnya...gusarnya...takutnya...
bukan kerna tidak pasti, tapi dek amanah dari Pencipta
bukan kerna beban, tapi tanggungjawab dari Pencinta
takut kelemahan & kekuranganku menggugat segalanya
kadangkala, terleka dengan masa gembira
sampai lupa ada masanya aku dan kamu bertengkar jua
aku tidak selesa, lantas hatiku dipujuk, hatimu kupujuk
agar senyum dan ketawa terhias semula di bibir kita

Purnama 6,
menjadi saksi cinta kita
ada intisari baru yang hadir untuk purnama ini
cukup untuk aku dan kamu tau
cinta kita perlu dikongsi bersama
jangan ada yang cemburu
kerna fitrahNya maha istimewa buat kita


kamu,
isteriku.
ini Purnama 6 buat kita.
alhamdulillah.

Thursday, December 9, 2010

Bunga kesayangan...

alhamdulillah...dah seminggu 2 hari aku di teratak baru. hidup bersama princezz kesayangan, diceriakan lagi dengan gila2 n dan hilai tawa adek2 yang happening + manja, adi ila & ee buat rumah tu tak pernah sunyi. seakan sekelip mata rumah yang dipenuhi kotak2 dan barang2 yang tak tersusun, terus kemas diatur rapi bersama, berkat gotong royong sehari cuma.

tu cerita seminggu 2 hari yg lepas, tapi hari ni, dan hari2 sebelumnya, buat aku rasa sangat tenang dengan persekitaran yang baru, tenang dan bersih. setiap hari balik dr keje rase tak sabar je nk balik umah...hari yang sangat penat, tup tup tenang je bila dapat tengok n duduk rumah yang sangat cantik.

mungkin belum ade rezki untuk memiliki sepenuhnya teratak ni, cukup syukur dengan kadar kemampuan yang aku ada bersama isteri buat masa ni. tak perlu lebih, dan insyaAllah tidak akan kurang. yang penting, sentiasa cukup utk diri kami sendiri, dan mampu tersenyum selalu.

family tersayang dah selamat jejak ke umah baru kami ni...sume org suke, sume org selesa...gud gud..best best...pwincezz mata bulat dah sediakan juadah buat minum petang bersama, masing2 dah sedia lapangkan perut untuk mengisi ape yg terhidang. huhu..terharunya bila sume ada untuk same2 meraikan kegembiraan ni.

kemudahan?...banyak aktiviti baru yang blh dibuat...such as swimming (yes yes!! great!! i love swimming!), gi gym (soon, wait till i have my own residence pass, yeah!), place to barbecue, surau yang proper, childrens playground (tak boringla afiq athirah n alesha kalau dtg umah agee ni, hihi) terbaeekkk!!!

now dah tak payah nk guna tol rm2, pegi balik dah rm4, hihi...jarak dengan ofis pun dah dekat sikit, so det miow takdelah penat sangat ulang alik. security far better than previous, environment bersih, quite privacy...this is d advantage la..actually ade lagi...tp xpe, lupekan dlu..disadvantage? huhu...sangat merindui dobi di flora, yg harganye sgt reasonable, superb service, pantas, dan bersih! n den...mm restoren d'anjung...thai food yg tersedia di ground floor. this are 2 things that i miss so much! huhu. kos lepas le..

harapan? moga teratak baru ini, yang namanye juga bersempena bunga, bourgainvilla (klu dulu flora,hihi), akan terus menjadi teduhan yang sempurna buat aku dan family. semoga dilindungi Allah dan dijauhi dari perkara2 yang tidak baik, insyaAllah...amin.

Wednesday, December 8, 2010

Breakk!! What do we have for today??

cukup untuk memori2 yang lepas. setakat ni la ye..later i'l continue...

ape yg ada pada hari ini?? 8 disember 2010...kalau diimbas semula 31 tahun yang lepas...wis is on 8 disember 1979, tak ingat masa tu hari apa..hihi..terdengar tangisan seorang puteri kesayangan semua. yang pastinye? masa tu aku blum lahir lagi...aha! abis tu? sape yang lahir? sapekah gerangan baby itew??

alahai susahnye nk pusing2...hihi..baby itu diberi gerangan...Edzlin Noor Shahidan. yay!! she's my sister!! puteri kesayangan kami sume, keluarga Hj. Shahidan Mokhtar & Hjh. Marlingah Jiran.

Hari ni, Kaklin dah 31 tahun...alhamdulillah, masih maintain comel n cantik adenya. Everbody knows, she's very special, independent & intelligent woman, sister n a daughter to us all! a lot of things she has been done for me & family..what is it? a lot!! nothing can describe it via words...sangat2 istimewa! srikandi keluarga, kaklin mau jadi macam mama.


banyak sgt kenangan ngn my luvly sista ni...jap jap nk ingat balik..hihi..mmm ha?!!! dulu masa stay kt kuching, sarawak ('88-'90), kami suke main layang same2. biaselah mase kecik2, ade je game traditional nk main, panjat pokok pun ntra aktiviti kegemaran, tp kaklin tak join la.hihi...berbalik pada kisah layang2..masa tu, buat layang2 pkai newspaper je kot. sorang 1 ada. best giler..sampailah 1 part ni, masing2 sgt teruja n excited dengan layang2..n then?? hihi...kami pandang each one of us..."abang? kaklin mane?" a'ah...kaklin mane ye? cari punye cari...hahaha!! jatuh dlm longkang rupenye..gelak sebab? sebab kaklin selamat, xde luka2 sampingan ye..hihi.. orang slalu main kt tgh2 padang, ni just main kt depan umah, dikelilingi longkang2 (yang bersih ye..kaklin u r lucky).

yang tu 1, blh gelak2 lagi...tapi yang ni...mm...mod serius on. masih lagi berkisah di kuching, sarawak. masa tu, kami sekeluarga gi bercuti kat damai beach resort. masa tu, tempat ni antara yg paling best dan cantik utk dikunjungi. memang cantik...masa zaman budak2, pantang nmpak swimming pool, nampak laut, redah jew. dah abis kt pool, gi laut plak...camtula seterusnya. n den, bila kt laut, aku, awan n kaklin same2 gi mandi. memang best. pastu, tibe2..kami dah makin jauh dr darat..tanpa sedar, kaki aku dah tak cecah tanah, same gos to awan. ombak pelan2 tolak kami ke tengah. huhu. den sudenly, kaklin gunakan sepenuh kudrat dia, utk tolong aku n awan...klu xde kaklin masa tu, aku pun tak tau di mana aku sekarang. Allah Maha berkuasa..berhutang nyawa dgn kaklin dan kuasa Allah SWT.

to u my beloved chubby sista..Edzlin Noor Shahidan,
Happy Birthday...its ur 31st..alhamdulillah, moga terus dimurahkan rezki, berbahgia selalu, dikelilingi insan2 yang menyayangi kaklin...including me..hihi. jodoh? mmg ini harapan kami sume, tapi kami juga percaya, Allah pasti akan temukan yg terbaik buat kaklin...insyaAllah...Selamat Hari Lahir kaklin...i love u soo much!! thanks for evrything, may Allah bless u...

Malam itu...

..sangat turquoise, sangat putih, dan ade jugak samar2 keperakannya. kombinasi warna tema yang sangat2 best!! aku? busana koir dah sedia di badan. berkilat? hihi...br nampak bile kat atas pentas nt. kalau pekena dengan sunglas hitam, alamak? dah macam panca sitara plak. no no no!! hihi.

pwincezz mata bulat bersiap kt teratak bourgainvilla, while me & tatak dah berjaya melaksanakan misi2 last minit, even nampak mustahil pada awalnya, tapi alhamdulillah berjaya jua ditempuhi dan hasilnye? memang terbaeek!!

dalam menunggu saat2 event nak mula, hihi..sudah nampak my pwincezz mata bulat, nadi, adi, ila n ee..hihi...waa!! sume cantik2 n encem2 belaka. ni dia semangat2 dan inspirasi aku dah datang. abang? adek? haha...diorg dtg gak, via personal invitation. seat? vip tuh!! hop u had great time guyzz!!thanks 4 coming!!

aku? mm ingatkan dah setel everything, tapi bila dah sampai venue, wic is my beloved menara matrade, stil ade gak lagi benda2 or cabaran2 yang aku kna lalui. huhu. punyela cemas aku masa tu..huhu..sampaikan member2 sume dah ade kt pentas, while me? dok tekejar2 lagi, baru nak naik...baru aku perasan aku paling last naik atas pentas..ish ish...agak2, ade tak orang perasan? cikgu mau marah? pls pls smpan dalam hati ye cikgu..so sori...

dr atas pentas? alhamdulillah, penuh dewan dengan hadirin sume. dari vvip sampailah ke all the matrade staff. sporting ikut tema dinner malam tu. seriusly cantik scene dr atas pentas. aku neves? biasela tu kan..no way to run, just face it wit a 1000 smiles!!

welcome to Malam Matrade 2010!!

Tuesday, December 7, 2010

Sound check, 1 2 3...

since khamis, 2 disember 2010, Matrade hall dah mula terhias dengan warna-warni turquoise, putih n silver. cantiknye warna2 ni. serius! idea committee yang sentiasa datang dengan kreativiti dan kerjasama yang baik.  dewan dah omos redy, n now...prepare utk persembahan plak.

committee dah sedia infom kpd sume yang terlibat dengan persembahan untuk dinner nanti. sesi rehearsal dah nak mula, so camne dgn persediaan kami plak yang akan buat persembahan utk malam tu nanti?? my pwincezz dipertanggungjawabkan utk handle guest artist malam tu, n alhamdulillah..adi n ila selalu bersedia untuk bersama2 dgn sesi rehearsal ni. penting? haruslah penting rehearsal ni. kenapa? mm sebab sgt penting! hihi.

ya especially on sound check. kalau kite dok boring dgr technician ckp 'sound check, 1 2 3'..hihi pasti ade sebabnya kenapa words tu diulang byk kali. hihi. mic ok ke tak, monitor ok ke tak, bunyi ok ke tak...mcm2 la yang kena dititik beratkan. untuk aku, aku ade persembahan koir, 2 segmen, n untuk solo ade 1 segmen. banyak  bnda jugak kna fikir tu...neves utk koir, n neves utk solo...hihi.

but for me, melakukan sesuatu yang kita suke sebenarnya takkan melalui byk kesusahan. cabarannya pasti ada, tapi kita akan rs sgt puas n sgt best bila kita dapat buat perkara yang kita suke tu dgn baik dan ikhlas. menyanyi? memang aku suke sgt menyanyi...serius ke arah tu? mm tidak, memang dr dulu lagi, menyanyi ni akan sentiasa jadi hobi aku yang paling atas. hihi.

so far, sound check sume ok...puas hati dengan sound, mic n monitor, ceh bunyi cam serius je kan, tapi penting gak untuk biasakan diri dgn benda2 cmni...menyanyi pun perlu ilmu..baik utk diri kita...so after this klu ade nyanyi2 lagi, kita x lah rase di tahap yang same je...

team koir? rocks owezz!! dalam penat2 menyanyi tu, kelihatan rakan2 koir yang 'berehat', yang sudi beri sokongan pd kami yang masih di atas pentas...seronok gak bila ade diorang, so det kami selalu tau yg diorang masih sayangkan team koir even diorang wat masa ni di bwh pentas. thanks guyzz!! lepas ni? join us again?? hihi!! jom jom!! 

rehearsal dah! now?? show timeee!!!

Bubbling!! Hissing!! Mahaaheehihiihuhu...

mm...start kul 5.00 ke, 5.30 ke, 6.00 ni?? mm...perkara biasa bila menungggu time nak practice koir. mengeluh, rasenye aku dh dtg lambat, but still ade lagi yg lambat lambat dan lambat. hihi. ya, sometime komitmen pada perkara2 yg lbh penting tu, mmg takleh nak dielakkan. sentiasa memahami antara 1 sama lain adalah perkara terbaik utk kita lakukan bila dah time genting2 camni.

cikgu dah mula pening, tu cikgu...kami plak? huhu..takut n risau selalu ada dalam diri. tapi yang peliknya, cikgu sentiasa yakin dengan kemampuan kami. tapi bila terlalu yakin pun, not for us. sebab, possibility utk take advantage atas kepercayaan tu blh mengundang padah. mm...tapi jangan terlalu serius. pasti ade perkara yang baik menanti.

cikgu siti hajar dah pesan pada penghulu kami, sepanjang seminggu ni, ada cikgu lain yang akn ganti dia. seminggu terakhir ni?? huhu...dah makin kritikal dan masa sangat2 mencemburui. cikgu ismadi? cikgu ismadi? hihi...terus teringat balik 2008!! suriramm?? aint no mountain high enough?? memang terbaik masa tu!! legacy diteruskan? jom kita teruskan!!

penat? haruslah penat! tapi? puas hati sgt sgt. sebab? dapat buat macam yang cikgu nak. susah? memang susah tapi utk buat something yang best dan lain dr yang lain drpd sebelum2 ni, harus ade kerja keras dan keyakinan yang sgt tinggi. betul tak kawan2?? (koirest mesti setuju dgn statement ni...hihi).  

dalam masa2 practice tu, selalu melihat peneman setia...my pwincezz mata bulat, nadi, n sometime ade gak adil ila n ee datang menjenguk. tunggu lame? huhu ya...espcially bila dah sampai saat2 akhir b4 malam kemuncak. sume orang percaya, masa2 nilah harus kami korbankan untuk beri sepenuh perhatian pada persiapan show ni. dan kpd peneman setia? dah xde istilah bosan dalam benak mereka..hihi.

detiknya makin tiba...neves? mm Allah Maha Mengetahui segalanya. boleh ke ni? insyaAllah, moga dipermudahkan segalanya. percaya pd kemampuan diri sendiri dan kwn2 seangkatan, lets do this guyz!!! we can do it!!!

Monday, December 6, 2010

Where to start??

ya, soalan yang sering menghantui bila membiarkan lama 'aku ada' ni kosong tiada berita. nak merajuk? huhu apekan daya jasad ini tiada berdaya untuk memenuhi impiannya untuk sentiasa ceria diisi cerita2 indah dan gembira. dan ayat yang aku selalu jugak gunakan untuk pujuk 'aku ada' ni...eloo eloo..'aku ade' je kat sini...tak ke mana pun...owes be der for u...lets begin my journey...again...

Thursday, November 25, 2010

Move in! Move out! huh!

everythings happen at one time. mengeluh? nak keluhkan ape lagi...memang dah itu yang sepatutnya kita buat. restructuring berlaku bukan sekadar di pejabat Matrade ni jew, tapi?? hihi...kat umah aku jugak. bezanya, klu yang kat ofis ni, masih juga di sini, tapi yang part umah tu...ya of coz..akan bergerak dari lokasi semasa.

lokasi rumah yang baru dah dikenalpasti, lantaran seorang sahabat di ofis yang berkerjaya hebat telah dipertanggungjawabkan untuk menjadi ATC di Matrade Jakarta. alhamdulillah, aku dan kawan2 tumpang gembira untuk dia, ya..he deserve it. everyone knows his ability, his talent, for me sangat bagus. yang blh jadi contoh yang baik untuk kita yang cintakan kerjaya.

teratak kesayangannya dah lama dihasratkan utk disewakan pada teman2 rapat disekelilingnya...aku antara yang terawal menanyakan peluang tu, tapi bila difikirkan balik, huhu...cam susah je nak pindah randah lagi ni. terbayang2 barang2 empunya di flora, terhias indah, samada tersirat atau tak..penuh dah, tapi blm sesak. so how? rumah dia? pegh...1st time pegi bila practice utk Matrade Idol '09. cantiknyeee...terkesima sekejap. memang sesuai dgn citarasa dia. moden!

stil terbayang2 rumah tu dan pada masa yang same memikirkan kemalasan utk berpindah. serah pada keadaan. hinggalah satu masa, setelah berbincang dgn sume orang, tentunya pwincezz mata bulat, adi dan ila, kami decide utk mencuba nasib buat kali yang terakhir. kirenya masa tu dah paras2 hidung le..hihi..n den?

alhamdulillah, its still open for discussion. thanks en.hafiz!
begitulah al-kisahnya bagaimana ini sume bermula...skang, kami dalam proses mengemas, alhamdulillah ade adi ila n ee, yang blh tolong melaksanakan misi ni. rushing? tu dah jadi perkara biasa. but so far, sume under control.

while in ofis, restructuring session dalam stage pertengahan. mmg kelam kabut sikit, sbb banyak sangat keje nak dibuat. tapi arahan diterima sebaik mungkin, dan sekadar termampu kena laksanakan misi pindah workstation baru dengan cepat. cepat? huhu...hr ni dah mula kemas2...ye,byk sgt barang aku...3 tahun 1/2 kt sini...dr tingkat 15, ke tingkat...tingkat bape ye? once confirm, aku unveil ok.

so, pesanan utk diri sendiri dan kwn2 yg terlibat dgn pindah2 kat ofis ni, buat pelan2 ok..baik2 bila mengemas, bila terjumpa barang2 tak pakai tu, buang je la ye...dnt be like me..selalu berbelah bahagi esp bila jumpe note book yang kosong2 tu...rs sayang je nk buang...

happy packing n happy moving guyzz!!

jom reply!!

salam sume!!
ape khabar hari ni??? hop sume sihat ye...
sy suke nak remind kwn2 sume, esp matraders yang dihormati dan dikasihi sekalian, utk reply slip attendance invitation our beloved 'Malam Matrade'!! jom pegi guyz!! dateline hari ni kan? ke esok ye? jom jom!!

tema tahun ni?? blue torqouise, white & silver!! cantik warna2 ni!! dah cari baju?? ape tggu lagi? go go go!


Wednesday, November 24, 2010

Let's wrap up!!

Alhamdulillah...kami JUARA!! (after dengar comment yang sgt panjang panjang dan panjang dr hakim, huhu...serius panjang. tapi ok, bagus untuk panduan kitorang sume, esp persediaan untuk next year. hihi. dah bersemangat ni utk next year ye tak..hihi..insyaAllah.) Untuk tahun ke 2 berturut-turut, MATRADE mempertahankan takhta. untuk aku? ini yang pertama kalinya. sukenyeee!!

senyum cover neves namenye...

mm...tu je la...hihi

lets chill wit nadi, pwincezz n tatakku!

loyal supporter, on left, izyan, pwincezz, nadi. thanks!!

huhu...prepare 4 next battle

tatak yg owes coooolll...


moment in semi final vs smecorp..gr8 battle

ha, br nampak suwardy!!

overall people involved in the event

its ours!! again!! on left, me, tatak, suwardy

senyum jom!!

last pose...wit my beloved wife...mmuahh. i love u!

special thanks to my teammates...yang selalu bg dorongan dan tunjuk ajar, from d beginning until the end..Tatak & Suwardy...same gos to my supporter, pwincezz mata bulat, nadi & izyan...tq so much ya! n pwincezz, again...thanks sebab suh hubby call tatak utk masuk pantun!! u owes believe wat i have..wat i can do..huhu..tq so much sayang..

finallll!!!

dup dap dup dap. hati aku tak setenang tadi. adekah ni tanda2 yang tak bape nak baik?? huhu..no no no. i don wanna pack my things so early. huhu.. i don want!!! the rest said...rilex..teman2 selalu bertanya, aku ok ke..aku plak slalu tanya kat mereka, "boleh ke kita menang ni..diorang nampak mantap la...saya plak tak rase dapat jwb soalan2 diorg dgn baik.." tu lah keluhanku sendiri...

suwardy ke luar kjap...membetulkan samping katenye. mm, masuk je dewan, dia cakap..."jom la kite kmas barang..." "ha, kita kalah ke en suwardy?" dia angguk jew..huhu. betul ke ni...xpe2...kta stay, dengar kepastian. tapi masa tu, aku dah rase mcm, ketakutan tu mcm betul2 jadi le..oo tidaaakkk!!

result...1st semi final, MIDA vs MITI, MITI win!!
result...2nd semi final, MATRADE vs SME Corp...mmm MATRADE win!! yay!! alhamdulillah...

jom tengok 'lawan' final!! vs MITI. hihi...yang ni lagilah..tergelak2 je since kitorang sume berjumpa. tak sangka plak, jumpe jugak kat final battle. 'berlawan' dengan 'kawan' ni memang best. dalam hati tu dah rase sgt ikhlas nak bertanding. soal menang tu no.2, tapi semangat setiakawan yang paling utama.

Assalamualaikum epilog bicara
Hadzizi Noor Shahidan gerangan empunya
Di pentas akhir kita bersua
Moga yang terbaik menjadi juara

pantun intro dihebahkan tanda mulangan saingan final. memang best la masa final, siap blh gurau2 n snyum2 lagi masa battle. teringat lagi dengan suara MUFC (mufsi ejaan sebenar) yang sangat best tu. lenggok pantun dia pegh! memang nak sangat tiru macam dia. memang sesuailah dia jadi pemantun terbaik. tapi kami? ape kurangnya!! hihi.

leganya rase bila aku dah jual pantun yang terakhir. serius, betapa tenangnya hati masa tu. senyum susah nak berhenti. alih mata kat pwincezz n kawan2...senyum senyum dan senyum..jangan berhenti. serasikah senyumku dengan penghujung kisah hari ni? 

2nd round??!!

alhamdulillah...we've gone thru to semi final. dah lepas halangan pertama. dah tau dah 'lawan' kami seterusnya, mm...ya, mungkin ini 'lawan' yang sebenar. sebab bila tengok 1st round diorang tadi, aha! boleh tahan power! seems like dah biase je sume berpantun. muslimah sumenya.

vs SME Corp. lately ni, since dah bertukar ke 'Corp.' ni, diorang mcm jadi lain macam. ha, faham ke? hihi. bila tengok prestasi SMEcorp since hari sukan dlu, memang makin mantap team ni. so this time, jumpe utk berpantun plak. again, bawah 1 bumbung, tapi punya beza misi!

2 putera dan 1 puteri daripada Matrade dah redy nak berjuang utk kali yg ke seterusnya!! battle begin. tema? integriti. pantun dijual, pantun dibeli. 'lawan' mngambil masa yang lama nk jawab soalan pertama drpd kami. pegh, memang 'membunuh' soalan suwardy. tapi?? sempat lagi dijawab sebelum 'krrinnggg' berbunyi...huhu.

serius, kali ni nampak sangat fight! penyokong kekadang terdiam dengan pantun2 kami. ade 2 sebab, 1 maybe la ye...maybe diorang sgt teruja dgn 'bahasa2' bombastick sampaikan diorang terkedu dan terdiam..n sebab ke2..ha yang ni confirm...diorang tak paham dengan jawapan yang kami sume bagi (both teams). means, penyokong sendiri tak sure whether pantun tu dijawab dengan betul atau salah.

sampailah pada pusingan terakhir...soalan cepumas kata mereka. ape la tu ye? dituju utk? utk aku le...ape soalannya? xpela...kita cerita belakang la ye..hihi. sape yang menjadi saksi masa tu, tentu tau kenapa. turun je aku dari pentas, hati aku tak tenang macam 1st round tadi...rase nak marah pun ada..tapi xpe..sekejap je rase tu...

1st round??!

vs MPC, tn umah. buyers? hihi...xde langsung dalam mind kitorang. syukur sgt, perasaan masa tu, tenang, mungkin 'lawan' kami masa tu dah jadi 'kawan' kat atas pentas...so automatically ketenangan tu ada. gud gud. as a 3rd pemantun, tandanya aku paling junior.

lawan serba hitam bertudung merah...kakak2 sumenya..mm aku yg 27 tahun ni, aku jugaklah yang paling junior. hihi. suwardy pnah ckp, bila kte dah knal 'lawan' kita, baru kita leh ukur kemampuan mereka dan diri kita sendiri. mmg betulla...insyaAllah, we can beat them.

skali skala, ku alih pandangan ke arah penyokong setia, ha! dh tambah sorang lg ahli...welcome to izyan!! dia pemantun simpanan. kate dia, ni 1st time dia involve dalam hal2 pantun ni, dia minat, tapi tak tau camne nak memantun...tu kata dia..tp xpe..blh blja n blh cuba!!

terdengar sorak2 mereka, even hanya 3 org, tp dah mcm 30 org...okla tu. hihi!!! thanks guyzz!!

battle begin. pantun dijual, pantun dibeli...haa..ms 1st time nak menjawab tu...mm baru aku tau, ini neves yg aku patut rasa dr awl. tema pantun? "kempen taknak merokok"!

lalalalalala...

kringgg! loceng dibunyi, tandanya masa utk menjawab pantun dah abis, MPC dah hilang markah dr segi masa...kami senyum sesama kami, insyaAllah, ni kemenangan yang pertama buat kami. ya, memang ini nyatanya. yay!! we've gone thru to semi final!! vs who??

Busana putih? siapa gerangan...

Awal bismillah pemula bicara
Dihias senyuman maniskan bahasa
Hadzizi Noor Shahidan ini gerangannya
Salam ukhwah sudikan terima

22 November...mm, nevesnya masih terasa. sebelum tiba harinya, terasa biasa...tapi dah sampai ketikanya, Allah je yang tau ape sebenarnya yang bermain di minda. teringat balik bila mula2 call tatak Galuh, nak jadi pemantun simpanan konon, tapi? rezki menanti tatkala diri sebenarnya belum pasti.

dah dirancang dari mula, persalinan atas pentas nak putih sumenya. bila ditanya, "zizi ada bj melayu putih?samping putih"..hihi...soalan yang betul, pada orang yang tepat. dah terbayang busana nikah dzullclassique dan teh songket kenangan memoir nikah Jun yang lepas. memang ku nantikan saat2 yang mcm ni untuk aku guna semula baju yang sangat bermakna dalam hidup aku tu.

hari tu, bermula dgn sangat baik!! alhamdulillah. aku yg paling awl sampai kat ofis. sampai je kt workstation, bob driver dah msg, "mane budak2 ni? kate kul 8 gerak?" hihi...faham2 je la...aku plak, curi masa nk print something utk pertandingan hari ni. utk self-confident gak.

berdiri di depan entrance east wing, en suwardy dah kelihatan, 2 orang penyokong setia dah sedia menunggu, just tatak sorang je yg tak nampak gerangan. mana dia ye? risau, takut lambat jew...msg dah, call pun sudah, on d way katenya, tp traffic jam, due to heavy rain..huhu. harap everytg wil be fine. teman se-ofis dah mula usik2, ade yang faham peristiwa, ucapkan selamat maju jaya. ada yang buat2 tak faham, nak nikah lagi ke? biasela tu...

on d way to MPC, bukak kertas2 berintisarikan pantun2 dan 'sarang2' untuk rujukan terakhir. kuulang gaya menyampaikan pantun, mohon komen dari para sahabat, ok ke cara aku berpantun? ya...so far ok katanya. insyaAllah aku boleh!

sampai tempat dituju, dah ada mata2 yang memandang. sapelah gerangan kumpulan insan yang berbaju putih ni. supporter setia terdiri daripada my pwincezz mata bulat n nadi whoot whoot, dan teammates yang selalu ceria, suwardy shukor dan halimaton zaharah ali sentiasa beri kekuatan tersendiri buat aku..alhamdulillah.

kami dah sedia utk berjuang!!!

Tuesday, November 23, 2010

Lagenda Carrom

balik raya haji hari tu, huhu...dah bersedia dalam hati, balik ni kejap je. ape taknya, takde cuti tambahan, so memang dah cakap kt mama n ayah awal2 lagi...agee n pia balik hari ye. dnt worry, mama ayah faham, yang penting balik beraya di teratak mama ayah.

sampai seremban dah agak petang. kul 6 rasenye...sume dah ade kt umah, except abang je, yg tgh otw via public transport. duduk kjap kat ruang tamu, my sista ajak gi jemput abang kt terminal bas, wit brand new 'Exora'. (best kete ni..). ajak pwincezz skali! yay!

lepas jemput abang, br aku perasan, awan takde kt umah. gi mane la tu...tunggu punye tunggu...ha?!! sampai pun dia. pastu?? bwk something new, tapi mcm dah penah nampak...mm ha?? carrom table?? pegh?? layan ni!!!

mula2 tgk je ayah n others main... aku malu2 kucing lagi, sbb tgh best melayan baby aufa n aydin ni...lupe kejap bnda2 lain. tapi, bile dah lame2 tu, xleh tahan dah. harus kucuba dan melibatkan diri dalam arena carrom ni. hihi..

stil ade lagi sentuhan magis (magis la sangat..haha!) once dah main carrom ni, memang best la! havin fun sgt! dgn skill kaklin n abang yg memang 'terrorist' dgn carrom ni, adek br nak blaja, n den ayah dgn skil 'cheating' dia..hihi..mmg best la. s awan said, lagenda carrom dah kembali n menenggelamkan penquasaan PS...haha.

mm...bile lagi nk main carrom ni..since aku n pwincezz sibuk giler dgn pelbagai benda lately ni, so mmg kna tangguhkan dlu nk balik seremban dalam masa terdekat. once everything dah setel, br blh rilex...mm..lot things to do...esp within this 2 weex..harap dipermudahkan sumenye.

Happy hours!!!

ya...moments in Genting Highlands, November 13th '2010. love it!!

cover album??

just arrived

hihi...hug my pwincezz..dia coolllddd!!

ni dia!! EE!! sgt sgt berani!!

fake shout b4?? real shout after!! hihi 

best background ni...

i played twice..

nice balloon! tq clown!

mau balik..

pose wit kabus!!

indoor time!!!

aku suke gmba ni!! yay!

jom jom! trs pose!

my pwincezz faveret pict..

shoot urself? hihi

ok last!! jump out from genting!!