Wednesday, December 15, 2010

Tatakku pergi...

ingat lagi, bila kali pertama bersua mata dengan dia, masa tu kali pertama jugak saya menjejakkan kaki ke 'workstation' saya kat Matrade ni. dia dengan baju sukan, agak pelik, sbb masa tu tengah ofis hour, tapi dia pkai baju sukan. agaknye knapa ye? ooo...stelah diselidik secara tidak sengaja, dia tgh sibuk dok practice menari sempena Mihas 2007, untuk show networking reception. (haha, tak taulah tatak ingat ke tak masa ni).

tu 2007, 2008? mm..mase ni la saya betul2 start berkawan baik dengan dia, bukan hanya semata2 kerana dia seorang wanita, tapi sikap dan sifat dia sebagai seorang kakak tu dah terserlah sgt dah. dengan membahasakan diri dia 'Kak Elin' pd kwn2 yang muda drpd dia (tapi ms tu, aku stil guna 'awak' 'saya' lagi), dan dihiasi dengan keceriaan dan gelak tawa dia, buatkan kami dan kwn2 lain senang untuk berkawan.

2008 onwards, persahabatan kami bertambah rapat, bila ditemukan lagi dengan seorang lagi teman istimewa kami, dialah adet kakak saya ni, dia jugalah isteri saya skang ni. kalau nak dihikayatkan kisah kami bertiga ni, mm, boleh kot rasanye nak dibukukan dalam novel. saya dan isteri menggelarkan dia 'cupid kesayangan kami'. tak pernah rasa jemu nak bantu kami, esp dalam tempoh sebelum, semasa dan kini selepas berkawen.

2009, paling sy ingat bila sy dan isteri merancang untuk bertunang. orang yang paling gembira mase tu? kakak sy ni la! tak penah jemu nak tau perkembangan persiapan kami, termasuklah nak buat hantaran. once kami cakap je nk mntak tolong dia, ha? happy gilsss dia!! she wanna be part of this! seronok mase tu, blh dikatakan every weekend  gi jalan tar. hihi.

2010, panggilan awak ke kakak, panggilan kakak ke tatak (kakak versi dia,hihi). masih ingat lagi tatkala dia sendiri sangat takut nak ckp pada sy, yang dia tak dapat fly ke kuching untuk majlis pernikahan sy. hihi..risau risau dan risau, dia akan melukakan hati kami, ya dia dah janji mau ade same2 dgn kami, isteri sy especially. tapi tu la, benar dan benar, kte hanya merancang, tapi tuhan yang menentukan. kebetulan, adik bongsu kesayangan dia, Jojo pun bernikah pada tarikh yang same..family first ye tatak.

dan hari ni, 'lunch' kami yang terakhir bersama, sebelum dia bercuti dan bernikah hujung minggu ni, dan pada masa yang sama dia akan berpindah ke ofis Matrade JB. hiba pada mereka yang tidak lagi berkesempatan untuk bersua dengan dia lagi lepas ni, atas sbb2 yang tak dapat dielakkan. (untuk nadi, jangan sorok airmatamu itu, sue pun same) salam akhir dah diucapkan...tangisan pun sama nk berikan 'ucapan'. mm...

tatak,
dah banyak hati yang tatak gembirakan, dah banyak perkara yang tatak korbankan, dah banyak masa yang tatak luangkan, semata2 untuk? ye semata2 untuk tatak melihat kami adet2mu ini bahagia, kerna itu juga kebahagiaan buat tatak. dan hari ni, tatak pergi, untuk mengejar impian tatak, yang dah lama tatak pendamkan. sehingga ke saat2 ni, tatak masih berkorban untuk insan2 kesayangan tatak. doa sy, dan doa kami adet2mu di sini...yang tatak juga berhak merasai kebahagiaan ni, kerna fitrah Allah memang dilahirkan untuk dikongsi bersama ummatnya yang saling menyayangi dan saling menghormati. ukhwah ini indah, dan nyata kisahnya takkan berubah, hingga ke akhir hayat. insyaAllah. 

moga berbahagia selalu..tatakku Halimaton Zaharah Ali. 

6 comments:

Nadnadnadiiiiii'ku said...

tak sowok.. and sy nanges lg bila bace ni.... uwaaa...sedey.... tp, adet pun sentiasa doa utk yg terbaik utk tatak.. insyallah, nant kite jumpe lg... ='(

UrBelovedWiffy said...

Hubby, sob sob sayang nanes je bce semua ni..setiap mse dia bersama kita..yg byk membantu mngjara kita ttg byk perkara..tatak akn pergi juah tggalkn kita..sayang xleh bayangkn hari2 tnpa dia..xde dh geng karoke, geng lepak sme,geng lunch..huhuhu...sayang tahu semua ni terbaik wat kita semua..tatak shud HAPPY NOW & FOREVER!!

Galuh Cendra Kirana said...

kenang tatak dalam doa kalian... jangan bergaduh-gaduh sesama saudara kita, walau apapun kesulitan, kita tetap bersama okay.. berat hati nak lepaskan buah hati-buah hati tatak semua... jage dirimu adik-adik...

SayeZz said...

Nad: menangislah spuas hati, den ajak sy skali...hihi..mm, tanda syukur kita, dberi ksempatan utk mngenali insan spt tatak...

UrBelovedHubby said...

Sayang: Takkan ade gantinya tatak dlm hidup kita...yg plg akan kte rindukan, senyum dia, tawa dia, keceriaan dia..everything la!! ya, mmg ini yang terbaik utk kita sume...

AdetGG said...

Tatak: ya, akan selalu kenang dalam doa dan hati kami...berat pada tatak, berat lagi pada kami...moga tatak sentiasa dlm redha Allah...