Wednesday, February 9, 2011

The bongkol!!

bila masa bercuti, ni lah masa yang paling sesuai untuk kami sume berkumpul 1 family. antara masa2 yang best? masa makan! ade break1st, ade lunch, ade minum petang, ade dinner. so byk kan mase? hihi.

bile sebut pasal time2 makan plak, akan terjumpa lah menu2 baru, n of coz akan jumpe makanan yang xde kat semenanjung. so, makanan yang aku pilih ni? actually its a kuih, masa minum pagi ngn my family. aha!

kuih apekah itu? ya! kuih bongkol namanye. kuih tu dibungkus dgn daun pandan, just like tapai, tapi isinya lain. isinya tu la dipanggil kuih bongkol. berwarna hijau, basah2 dan manis rasanye. rasa macam kuih pelita. lebih kurang la.. hihi...

ni la dia, kuih bongkol!! 1st time aku rasa since jadi orang kuching ni...hihi. so, lepas ni, boleh le mintak tolong pap n mom belikan lagi kuih bongkol ni, blh beli sendiri, tapi klu mom pap yg belikan, lagi special! haha!!

i am the bongkol!

mereka yang teruja! me too!!

ya, its me again!! pls have me!

5 comments:

..::SangRatoo::.. said...

hehehe...kueh bongkol satu!sib baik makyong tak ngidam kueh bongkol :P

wardah said...

kuih bongkol dari sarawak ye zizi? sedap nyeee..

ZZnoor said...

jue : boleh2, tp setau sy kuih ni ade kt kuching jew..so, no choice? hihi...kne gi kuching gak!

ZZnoor said...

fie : yes wak, bongkol dr kuching..dap dap..nk rs kne gi sarawak. plg byk jual ms bulan pose, slalu jual kt baza2.

UrBelovedWiffy said...

Hubby, sayang dulu suke mkn kuih ni tp slalu ade mse bulan poce je..xtaula mne pap mum cri kuih ni..sbb nk bg kita rasa ktnye sggup mencari..hihi